8e Hugo De Keyserprijs voor Hidden City

De Leuvense Persclub, die de journalisten uit de Leuvense regio verenigt, reikte woensdagavond 9 februari in het Leuvense stadhuis haar 8e Hugo De Keyserprijs uit aan Hidden City, de naam van de campagne die de rolstoelgebruikers Brecht Provoost en Diederik Ornelis eind 2009 hebben opgezet om Leuvense handelszaken toegankelijker te maken voor mensen met een functiebeperking. De naam Hidden City verwijst zowel naar de beperkte participatie aan de samenleving van mensen met een handicap als naar het feit dat hun capaciteiten hierdoor onvoldoende benut worden.

Eind 2009 kwam het duo op te proppen met de resultaten van een eigen enquête over toegankelijkheid bij 1.333 Leuvense slagers, cafés, kledingwinkels, opticiens… Amper 24 procent bleek toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Een jaar later werd het onderzoek opnieuw gedaan en was het toegankelijkheidspercentage gestegen tot 28,5 procent. Met een rolstoel kan je volgens de onderzoekers een gebouw niet binnen als de drempel hoger is dan 2 cm en de deur smaller is dan 70 cm.

Door deze HDK-prijs aan Hidden City toe te kennen, wil de Leuvense Persclub haar waardering uitdrukken voor het uiterst zinvolle initiatief van Brecht Provoost en Diederik Ornelis. Tegelijk met de uitreiking van deze prijs wil de Persclub ook hulde brengen aan de onlangs overleden blinde Pascal Goossens uit Kessel-lo voor het werk dat hij in het verleden verrichtte om een aantal kruispunten in het Leuvense veiliger te maken voor overstekende blinden en slechtzienden.

In de einduitslag van de stemming over de toekenning van de prijs, waaraan dit keer overigens een recordaantal van 16 Leuvense journalisten deelnam, eindigden de handelaars van de Tiensestraat die de brochure “De sakoche van ons bomma” uitbrachten naar aanleiding van de archeologische opgravingen op het Fochplein op de 2e plaats en het Buurtcomité Leuven dat eind 2010 in het sociale appartementsblok Lolanden van Dijledal in Kessel-lo een appartement kraakte om er dakloze asielzoekers in onder te brengen op de 3e plaats.

Life Time Award
Nadat de Leuvense Persclub vorig jaar voor de eerste keer een prijs uitreikten voor “Woordvoerder van het Jaar” reikt de club deze keer een Life Time Award uit. Die eer valt te beurt aan Leuvenement. Deze VZW is de organisator achter tal van initiatieven in Leuven gaande van Hapje Tapje, Leuven Bevlagd, Zomer in de Kruidtuin tot Picknick in het Park.

Deze prijs wordt echter vooral toegekend voor Leuven in Scene, het tweedaags internationaal openluchttheaterfestival dat in 2003, 2006, 2008 en 2010 georganiseerd werd. Bij de stemming over toekenning van de HDK-prijs kreeg Leuvenement voor Leuven in Scene in het verleden telkens heel wat punten van de Leuvense journalisten, maar het schoot nooit de hoofdvogel af. Met deze prijs willen de Leuvense journalisten dat goedmaken. Leuvenenement wil Leuven op de nationale en internationale kaart zetten met dit prachtige tweejaarlijkse festival en dat lukt wonderwel!

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.