KULTURAMA 2011 trekt 27.000 bezoekers

De negende editie van Kulturama zit erop. En het is goed geweest. Met 27.000 bezoekers werden de verwachtingen meer dan ingelost. Het merendeel van de betalende voorstellingen was vooraf uitverkocht.

Jazz was een muzikale hoofdader. Het genre was de jongste jaren wat ondergesneeuwd geraakt in Leuven. Onterecht, zo blijkt. Zowel de optredens van Archie Shepp en Orchestre National du Jazz als het Jazz Filmfestival (Cinema ZED) en het muzikaal-literair salon Jazz’N’Words kenden een zeer bemoedigende tot hoge opkomst.

Andere muzikale toppers: Gold Panda en Amiina, het strijkerskwartet van Sigur Ros in STUK, de HiNDU NiGHTS met o.a Paul Gallagher (Het Depot) en de dancenachten (met onder meer James Blake) in Club Silo.

Artefact, het grootste festival voor media en kunst in België, toonde dit jaar de achterliggende productieprocessen van media en technologie. Blikvangers waren ‘Coal Fired Computers’, waarbij een stoommachine op basis van steenkool een computer draaiende houdt en ‘Dear Steve’ van de Belgische kunstenaar Herman Asselberghs waarin een laptop volledig uit elkaar wordt gehaald terwijl er een videobrief te horen is t.a.v. Steve Jobs, ceo van Apple. Tijdens Kulturama werden 6.502 bezoekers geteld. De vraag naar rondleidingen is echter dermate groot dat Artefact wordt verlengd tot donderdag 24 februari. De expo is elke dag open van 14.00 tot 21.00.

In de aanloop naar Kulturama 2011 liep op Radio 1 een spot waarin burgemeester Louis Tobback de 23.345 boeken opvorderde die de afgelopen 30 jaar niet waren teruggebracht naar de Leuvense bibliotheek. Het was een slinkse manier om reclame te maken voor het festival. De grap had prettige neveneffecten: er zijn al 8 boeken – waaronder een exemplaar dat vermist was sinds 1990 – en 4 cd’s ingeleverd.

Volgend jaar is het feest. Dan is Kulturama aan zijn 10de editie toe. Twee dingen zijn al zeker: de expo van Charles Burns, een van de belangrijkste striptekenaars van het moment, en de projecten waar Marco Mertens momenteel in stilte aan werkt. De stadsfotograaf stelt onder meer een boek voor over de (eigen)aardigheden van Leuven.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.