Leuvens Fochplein wordt Pieter De Somerplein

Het Leuvense Maarschalk Fochplein wordt hoogstwaarschijnlijk omgedoopt tot Pieter De Somerplein, naar de eerste rector van de Vlaamse KULeuven. De nieuwe naam komt er op voorstel van staatssecretaris en Leuvens gemeenteraadslid Carl Devlies. De verwachting is dat de naamswijziging op een van de eerstvolgende bijeenkomsten van de gemeenteraad zal worden goedgekeurd. Het is al langer bekend dat de Leuvense burgemeester Tobback de herinrichting van het Fochplein in het stadscentrum wil aangrijpen om het plein ook een nieuwe naam te geven.

De Somer werd in 1968 de eerste lekenrector van de universiteit. In 1966 was hij al aangesteld als pro-rector van deNederlandstalige afdeling van de toen nog tweetalige universiteit. Hij won de rectorverkiezingen van 1971, 1976 en 1981 en bleef rector tot aan zijn dood in 1985. Voor hij rector werd, had hij al een carrière achter de rug als prof aan de medische faculteit en als ondernemer. Hij richtte het Rega-instituut op, waarin onder meer een poliovaccin werd ontwikkeld. Het instituut werd later door hem aan de universiteit geschonken.

De opstart van de Nederlandstalige KULeuven was in 1968 alles behalve een vanzelfsprekendheid. De Somer zelf zou hierover later verklaren: ‘Van de Vlamingen werd beweerd dat ze niet rijp waren voor wetenschappelijk onderzoek en dat hun universiteit het niet verder zou brengen dan een regionale instelling voor hoger onderwijs. Deze sombere vooruitzichten werden door de feiten radicaal tegengesproken.’

Pieter De Somer was een man met een hart voor zijn universiteit. Maar het was ook een man met verstand, als wetenschapper, maar ook als ondernemer en bestuurder. Hij was een vurig pleitbezorger van een goede samenwerking tussen universiteit en bedrijfsleven. De visie en het beleid van Pieter De Somer zorgden voor een universitaire dynamiek waar de hele Leuvense regio mee van profiteerde. De universitaire expansie transformeerde Leuven van een economisch wat ingedommelde stad en streek in een dynamische hoogtechnologische regio.

Na een aula en een academiejaar krijgt Pieter De Somer in Leuven nu waarschijnlijk ook een plein naar zijn naam.

Bookmark and Share

Er zijn 4 reacties op “Leuvens Fochplein wordt Pieter De Somerplein”

verhavert bart
(on februari 24th, 2011 at 22:25)

mooie naam

 
erikO
(on februari 25th, 2011 at 2:05)

GOEDE keuze,
idd, weg met (herinneringen aan) WO1 misdadigers…..(geallieerd of niet…)

 
Bruno
(on februari 25th, 2011 at 9:38)

Ik vind het wat belachelijk: de Eerste Wereldoorlog is ook een deel van de geschiedenis van Leuven.

Na het “Roger Van Overstraetenplein” en dit “Pieter De Somerplein” zal de volgende stap dan wel zijn om het “Martelarenplein” te herdopen tot het “André Oosterlinckplein” ?

 
Foch!
(on februari 25th, 2011 at 22:21)

Ik ben absoluut geen kenner, maar ik heb net zijn wikipedia artikels eens gelezen: http://en.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_Foch en http://fr.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_Foch . De nederlandstalige versie bevat bijna geen info.

Ferdinand zal niet altijd een engeltje geweest zijn, maar volgens die wikipedia artikels werd/wordt hij toch aanzien als een held door redelijk wat mensen: hij kreeg eretitels of eretekens van o.a. Polen, de UK, de Verenigde Staten, Marokko, Letland maar evengoed België: het Grootkruis van de Leopoldsorde. Naast allerlei pleinen, straten en gebouwen zou er zelfs een vliegdekschip naar de man vernoemd zijn. Mij lijkt het toch wel vreemd dat het schepencollege nu ineens van die naam vanaf wil? Is de rest van de wereld dan zo mis bij het beoordelen van die mens?

Ter info, deze site bevat al zijn eretekens/eretitels op een rijtje (27 als ik juist geteld heb): http://www.ars-moriendi.be/foch.htm Hij ligt begraven in Les Invalides, wat niet bepaald voor iedereen weggelegd is.