Energiebeurs op 12 maart 2011

Op zaterdag 12 maart 2011 organiseert de stad voor de tweede keer een energiebeurs in Tweebronnen. Beursbezoekers kunnen infosessies en workshops bijwonen over groene stroom, de nieuwste isolatiematerialen, verwarmingssystemen, zonnepanelen … en ze kunnen praten met energiedeskundigen, architecten en aannemers. Ze kunnen ook lezingen bijwonen, kleine tentoonstellingen bezoeken en een advies op maat krijgen over hun eigen bouw- of verbouwproject.

Speakers’ corner
Omdat energie en klimaat iedereen aanbelangen, heeft zowat iedereen er ook een mening over. Daarom wil de stad het woord geven aan de bezoekers van de beurs in de speakers’ corner. Het principe is eenvoudig: één man of vrouw, één stem en 10 minuten spreektijd over het thema ‘energie’.

Ruimte voor cultuur
De extra ruimte die in Tweebronnen beschikbaar is, wordt opgevuld met cultuur: enkele boeiende filmfragmenten over klimaatverandering, een foto-tentoonstelling, een boekenstand en andere infostanden zorgen voor een verbreding van de energiebeurs.

Bookmark and Share

Er zijn 4 reacties op “Energiebeurs op 12 maart 2011”

Georges GOOSSENS
(on maart 11th, 2011 at 12:19)

Dag , ik heb een vraagje…. hoeveel zonne-energie wekken de leveranciers van elektriciteit op. Ik weet dat deze leveranciers wind-energie, en ook wel water-energie als ‘groene’ energie opwekken. Mijn vraag is welk (relatief) aandeel de zonne-energie bij deze leveranciers is. Met dank. Groeten.

 
Dries
(on maart 12th, 2011 at 16:32)

Georges,

Zie de excel file genaamd “Aandeel groene stroom uit hernieuwbare energiebronnen” die je kan vinden op http://aps.vlaanderen.be/svr/energie.html . Het totaal verbruik van Vlaanderen is 57,488 GWh. De hoeveelheid groene stroom komende van zonne-energie zou 138.6 GWh zijn. Dat is dus 0.2% in 2009. In 2010 zijn 40% (heel ruwe schatting) extra zonnepanelen geinstalleerd volgens http://www.vreg.be/statistieken-groene-stroom-0 in Vlaanderen.

 
Filiep
(on maart 13th, 2011 at 22:33)

electricteit uit zonne-energie is geen groene energie. De (milieu-)kost om zo’n zonnepaneel te maken is veel groter dan hetgeen datzelfde paneel tijdens z’n levensduur oplevert aan groene stroom. De milieu-winst compenseert de milieulast niet, en dan kan je mijn inziens bezwaarlijk van groene energie spreken. Overigens is zonne-energie om water op te warmen (zoals bij zonneboilers) wèl netto milieuvriendelijk. Maar het is voor mij dus totaal idioot dat fotovoltaïsche cellen nog steeds als groen wordt gepromoot. Het subsidiegeld voor dergelijke toestanden gebruiken om isolatie (zoals ook gevelisolatie, waarvoor de Vlaamse Overheid nog steeds geen eurocent over heeft) te promoten en uit te voeren komt het milieu veel meer ten goede, en is nog sociaal ook. Want momenteel kunnen enkel mensen met een groot kapitaal de kost van zonnepanelen dragen. En als je dan nog weet dat de prijsstijging van electriciteit deels wordt veroorzaakt door aanpassingen aan het net om de energiepieken van al die zonnepanelen op te vangen bij mooi weer, en dat wij dat allemaal maar moeten meebetalen, gewoon omdat wat rijkerds hun zwembad willen verwarmen op een milieu-onvriendelijke en bovendien gesubsidieerde manier, daar word ik opstandig van.

 
Dirk
(on september 16th, 2011 at 12:02)

Zonnepanelen zijn volgens mij wel groene energie. Ze kunnen tegenwoordig al na enkele jaren hun kostprijs terugverdienen.
Bovendien zijn zonnepanelen steeds goedkoper aan het worden. De voorbije jaren is de prijs van zonnepanelen fel gedaald (bron: http://www.zonnepanelen-nieuws.be). Denk dus dat zonnepanelen nog steeds een goede investering zijn, ondanks de dalende subsidies.