ITHAKA: Onvoltooid Verleden Tijd

Verlangen naar vroeger op 19de editie beeldende kunstenfestival ITHAKA: Onvoltooid Verleden Tijd.

Voor haar 19de editie graaft ITHAKA in het verleden. Het beeldende kunstenfestival, dat jaarlijks door de Leuvense Studentenraad LOKO wordt georganiseerd, geeft jong talent de kans om op een unieke leegstaande locatie te exposeren. Ditmaal strijkt ITHAKA neer op de St-Pieterssite: de 13e verdieping van het ziekenhuis, een oude fietsherstelplaats en een verpleegstersschool. Drie locaties die nostalgie uitademen. Achttien kunstenaars zijn conciërges van het museum der Onvoltooid Verleden Tijd, gidsen op deze tijdreis naar nog niet zo heel lang geleden. Van 23 tot en met 26 maart laten zij het kind in zichzelf weer even los.

Filip Sterckx, Heleen Peeters, Lisa De Boeck, Bart Smeets en Hans Geyens, Mathieu Staelens, An Vandermeulen, Kasper De Vos, Nel Bonte, Simon Perez, Thomas Van Quaelle, Elise Debrock, Geert Koekoeckx, Karin Schuitema, Mattias Christiaens, Ritsart Gobyn, Kato Six, Juan Duque en Collectief Kasinonar presenteren hun werk in verschillende beeldende kunsttakken. Zo is er een orgel dat toekomstmuziek maakt en halen we een bikbakboom in huis.

Sinds de eerste editie in 1993 is ITHAKA uitgegroeid van ééndagstentoonstelling tot cultureel fenomeen dat zowel jonge kunstenaars een podium wil bieden alsook studenten en cultuurliefhebbers allerhande in contact wenst te brengen met hedendaagse kunst. Op voorbije edities hebben grote namen uit de hedendaagse kunstscène zoals Hans Op de Beeck (1996), Virginie Bailly (2000) en Sam Dillemans (2001) een belangrijke stap gezet in hun prille carrière.

Nieuw dit jaar is ITHAKA Feest! op 24 maart. Dan biedt ITHAKA live muziek, een Vintagemarkt en gezelligheid in Kaffee Nostalgie. “Dit zorgt voor een unieke formule van kunst, muziek, mode en gezelligheid”, aldus LOKO cultuurcoördinator Esther Mertens. ’s Namiddags is er de Vintagemarkt met tweedehands en nostalgisch ontwerp van o.a. Recyclear en Choopapah en kan men komen luisteren naar coverbands als Morrison Hotel (The Doors), rake klappen van Elvis Peeters en De Legende en rockabillies Casablanca Carambol Company. ’s Avonds nemen retro-dj’s plaats achter de draaitafel. Tijdens het hele festival wordt de dorst gelest in Kaffee Nostalgie, dat voor de gelegenheid onder handen wordt genomen door graffiti-kunstenaars Hans en Bart.

Praktisch
ITHAKA 19: Onvoltooid Verleden Tijd (23-26 maart) openingsuren op woensdag van 14-22u, donderdag van 10-22u, vrijdag van 14-22u en zaterdag van 9-18u. ITHAKA Feest! op 24 maart van 14-02u. Locatie: St-Pietersziekenhuis Brusselsestraat 69, Minderbroedersstraat 12 en Kapucijnenvoer 47. Info op www.ithaka19.be

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.