Leuvense vertelselkes

C.C.Oratoriënhof in samenwerking met de Academie van ‘t Leives stelt voor: 3 avonden rond het Leuvens genaamd : Leuvense vertelselkes.

Vroeger, toen de dieren nog spraken, spraken zij waarschijnlijk Leuvens.

Eeuwenlang bleven de gewone Leuvenaars op straat hun sappige dialect gebruiken terwijl de ‘betere’ stand, zeker sinds de negentiende eeuw, zich liever bediende van het immer deftige en o zo serieuze Frans.

Het was echter vooral het algemeen Nederlands dat sinds de tweede helft van de vorige eeuw de plaatselijke dialecten in de verdrukking bracht. In het geval van Leuven kwam daarbij dat er nogal wat afgestudeerden van de ‘Vlaanders’ tot ‘de Limburg’ hier bleven hangen na hun studietijd en zo onbewust meewerkten aan de achteruitgang van het gebruik van ’t Leives’.

Onder andere de bestraffing van kinderen die dialect spraken op school illustreerde de veronachtzaming van de eigenlijke moedertaal.

Vandaag heerst vooral nostalgie over de streektaal die langzaamaan dreigt te verdwijnen. In februari 1990 besloten 7 Leuvenaars wat te doen om hun geliefde dialect in stand te houden en stichtten den Akademie van ’t Leives. Hun bedoeling is om het Leuvens te ondersteunen, uit te dragen en te inventariseren.

In samenwerking met hen organiseert C.C.Oratoriënhof dan ook volgende drie avonden:

  • Vrijdag 4 maart: Een inleidende avond door Sylvain Libert, medeoprichter van den Academie over het wat en waarom van de vereniging, het belang en het karakteristieke van het Leives, typische woorden, uitdrukkingen en gezegden en verschillen van wijk tot wijk.
  • Vrijdag 25 maart: Op deze tweede avond brengt Flory Vloebergs ons Roënoet de Vos, het legendarische dierenepos uit de Middeleeuwen……in ’t Leives.
  • Vrijdag 8 april: De derde avond trakteren we de liefhebber op een Leuvense quiz waarin u uw kennis van Leuven en het Leuvens kan testen onder leiding van quizmaster André Vandeput, ofte Meneer André, de sympathieke ambassadeur van onze stadstaal.

Praktisch
Telkens om 20.00u.
Reserveren mogelijk op 016/22.81.07 of oratorienhof@live.be
C.C.Oratoriënhof, Mechelsestraat 111, 3000 Leuven

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.