La Cucaracha

Het was al ettelijke jaren geleden dat ik nog eens in La Cucaracha in de Tiensestraat was gaan eten. Ik herinnerde me vaag Mexicaanse chaos en erg lekker eten. Nieuwsgierig of La Cucaracha zijn vroegere reputatie van “het beste Mexicaanse restaurant van Leuven” nog steeds kon waarmaken, nodigden we een bevriend koppel uit voor een gezellige avond met z’n vieren. De restaurantkeuze bleek een schot in de roos, want onze vrienden hadden hier nog niet zo lang geleden een romantisch avondje doorgebracht.

Het interieur van La Cucaracha is een kleurrijk geheel. Nadat je het douchegordijn voor de deur (handig om de tocht buiten te houden) gepasseerd bent, stap je een klein stukje Mexico binnen. Wij kregen een tafeltje toebedeeld in het achterste gedeelte van het restaurant, dat vroeger duidelijk een binnenkoertje geweest was. Een klein elektrisch vuurtje zorgde ervoor dat de overdekte ruimte op temperatuur bleef.

We werden vriendelijk onthaald en kregen snel een menukaart. De menukaart van La Cucaracha is een belevenis op zich. Elke gerecht wordt op zo’n pittige manier aangeprezen dat kiezen een hele opgave wordt. Omdat het ons leuk leek om de verschillende smaken van de Mexicaanse keuken te proberen, kozen we als voorgerecht voor de Antojitos Mixtos, een vrolijke mengelmoes.

En óf dat een goede keuze was. Op een grote tortilla werden kleine porties van verschillende hoofdgerechten op de kaart geserveerd. Ideaal voor mensen die moeilijk kunnen kiezen. Uitschieter tussen al de gerechtjes vond ik persoonlijk de pollo con mango. Ik weet al wat ik de volgende keer zal nemen. ;-)

Bij het eten dronken we frozen strawbery daiquiri en frozen margarita aan tafel geserveerd in een kruik. De cocktails waren lekker, maar een beetje te zoet voor mij. Ik heb mijn margarita’s liever met een zure ondertoon. En iets minder “frozen” mocht ook wel.

Op onze hoofdgerechten moesten we wat langer wachten. Om twintig voor tien hadden we onze schotels nog steeds niet gekregen. Al een geluk dat het voorgerecht meer dan voldoende was om onze eerste honger te stillen. Toen het hoofdgerecht dan eindelijk arriveerde, was het wel om duimen en vingers bij af te likken.

Enkele kleine minpuntjes: de akoestiek in de ruimte waar wij zaten was slecht, waardoor we onze stem vaak wat hoger moesten verheffen om elkaar te verstaan. En op het einde van de avond werd het elektrische vuurtje uitgezet waardoor het beslist te kil was. Een stille hint om andere oorden op zoeken?

Op de menukaart staat trouwens uitdrukkelijk vermeld dat kinderen welkom zijn. Dus als je op zoek bent naar een ongedwongen restaurantje om samen met de kinderen iets te gaan eten, dan in La Cucaracha een goede keuze.

In totaal kostte dit avondje uit met vier personen ons 110 euro, cocktails inbegrepen. Over een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding gesproken. Kredietkaarten worden niet aanvaard, dus zorg dat je genoeg cash geld op zak hebt. Al zal je na een bezoekje aan La Cucaracha beslist waar voor je geld gekregen hebben.

Praktisch
Tiensestraat 21, 3000 Leuven
016/23 44 68

Onze keuze
Antojitos Mixtos: een beetje van alles, voor wie de Mexicaanse keuken wil verkennen
Especial Del Dia: dagschotel
Fajita Pollo: stukjes gemarineerde kip, geserveerd met 2 versgebakken tortillas en een slaatje
Burritos rojos: gegratineerde Poblano Chile met roomsausje
Tacos Cucaracha: gekruide stukjes rundsvlees met spek, tomaat en kaas

Bookmark and Share

Er zijn 10 reacties op “La Cucaracha”

embe
(on maart 16th, 2011 at 1:11)

het is wel zo dat dit een authentiek stuk Mexico is, maar je moet er wel tegen kunnen dat je de rest van de avond naar frietvet stinkt

 
A
(on mei 29th, 2011 at 2:14)

Eerst het positieve: het eten is er lekker en de porties zijn er juist afgemeten.
Jammer genoeg is er niet veel meer positiefs te melden. We hebben er drie uur gezeten om enkel voor- en hoofdgerecht te eten. Nadat we al drie kwartier aan het wachten zijn op ons hoofdgerecht komt de ober ons doodleuk melden dat het gerecht dat de helft van ons gezelschap heeft besteld op is. Waarom kon dit niet onmiddellijk worden gezegd, dan hadden we vroeger kunnen nadenken over alternatieven. Er wordt ons meegedeeld dat we maar iets anders moeten kiezen. Na nog een drie kwartier wachten worden onze hoofdgerechten op de tafel neergekwakt. De bediening is er waardeloos, de ober was arrogant en onvriendelijk. Ons zien ze er nooit meer terug!

 
Kelly
(on september 26th, 2011 at 9:38)

Wij gaan al jaren naar la cucaracha en genieten elke keer weer van die overheerlijke gerechten, we hebben al eens een andere mexicaan geprobeert maar geen enkele kan ons zo bekoren dan deze!! doe zo verder!!

 
Anouk
(on september 26th, 2011 at 14:37)

Mmh, gemengde reacties. Ikzelf ben geen fan omwille van volgende redenen:
– LANG wachten,
– porties aan de kleine kant (van wachten krijg je honger…),
– prijs-kwaliteitverhouding laat te wensen over (Vera Cruz is aanrader – eigen ervaring, New Mexico ook – van horen zeggen),
– ze vragen 16 euro voor een fles rode huiswijn (Delhaize: minder dan 2 euro…).

 
Véronique
(on oktober 5th, 2011 at 17:41)

Geen klachten over het eten maar ook wij hebben héél lang op ons eten moeten wachten. En toen ik er een ironische opmerking over maakte, kreeg ik van de ober een bitse reactie terug.

 
T
(on januari 11th, 2012 at 21:33)

Ik snap de negatieve reacties niet, wij zijn al minstens 10keer geweest, elke keer super lekker.
Bediening is prima, sympathieke mensen.

Ik heb de indruk dat mensen alleen maar reageren als ze iets negatiefs ervaren, maar nooit als alles naar wens is…

Dit restaurant zit meestal vol, dus reserveren is zeker aan te raden !

 
E
(on februari 11th, 2012 at 13:38)

Super lekker, een echte aanrader.
Ik ben al in veel restaurants gaan eten maar deze steekt er echt bovenuit.
Goede prijs en lekker eten!

 
blancquaert lut
(on augustus 27th, 2012 at 12:51)

We waren dit weekend met het werk in Leuven en 2 collega’s hadden s’avonds geboekt om Mexicaans te gaan eten. Sommige onder ons eten regelmatig Mexicaans dus waren we benieuwd hoe het daar ging zijn.
Ons eerste indruk viel mee tot we achteraan in de zogezegde veranda gingen zitten. De menukaart zag er goed uit, wel weinig keuze maar ja daar konden we mee leven. Aperitief vh huis, lekker maar we hadden hem pas ons eten stond al voor onze neus. Plastiken potjes (waar wij ons kinderen in de kribbe eten geven) Het vlees (runds) was taai die dat kip hadden in veel te groten stukken. Op nog geen half uurtje waren we al buiten . Jullie zouden zich beter een “mecicaansbar” gelijk een pittabar noemen maar zeker geen restaurant. Voor studenten oke maar niet als je gezellig wilt gaan tafelen . Het was zijn geld niet waard

 
Annelies
(on september 15th, 2012 at 20:51)

Gisteren gaan eten met vrienden. Heel lekker eten en vriendelijke bediening tot voor het dessert.
Ik heb altijd geleerd beter geen dessert dan een slecht dessert en het was echt niet lekker(tiramisu leek uit een goedkoop potje van de supermarkt te komen, het roomijs was kortom van slechte kwaliteit). Slechte afsluiter dus. Als extra kregen we volgend tafereel: we bestellen drie koffies, de ober komt terug naar de tafel en zegt sorry we hebben nog maar één koffie. Hoe kan je in een restaurant nu maar één koffie hebben? Hoewel we het eigenlijk helemaal niet grappig vonden, hebben we er toch nog wel heel erg mee gelachen.
Samengevat: lekker eten als je stopt na je hoofdgerecht.

 
El Sombrero « Leven in Leuven
(on december 26th, 2015 at 16:58)

[…] aan de vettige kant. De fajita’s van de El Sombrero konden voor mij niet tippen aan die van la Cucaracha, maar daar moesten we wel langer op ons eten […]