Leuvense Skywalk

Dit was een 1 april grap. Met dank aan Thomas Cornelis voor de toestemming om zijn 3D model van de Sint-Pieterskerk te mogen gebruiken.

Volgende zondag (3 april 2011) viert men de voltooiing van de restauratiewerken van de Sint-Pieterskerk. Vijfentwintig jaar heeft dit geduurd, maar men mag zeker fier zijn op het resultaat. Nu begint fase 2: het aanleggen van een platform, gedeeltelijk met glazen bodem, boven op de onafgewerkte toren van de Sint-Pieterskerk. Leuven krijgt met andere woorden een mini versie van de Skywalk, het glazen platform aan de Mechelse Sint-Romboutstoren.

De constructie komt boven op de onafgewerkte toren omdat deze voldoende plaats heeft voor een liftkoker en omdat de stabiliteit sterk verbeterd is dankzij de restauratiewerken. De vloer komt net boven het huidige dak van de toren (+/- 50m hoog) en zal gedeeltelijk uit glas bestaan. Toeristen zullen vanop deze constructie een goed zicht hebben op de Grote Markt en het stadhuis en een gedeelte van de Oude Markt. De impact op het uitzicht van de kerk probeert men zo klein mogelijk te houden: de basis wordt gebouwd met hetzelfde type stenen als de kerk zelf en op het platform komt enkel het liftgebouwtje. Een groot deel van de vloer en de volledige omheining zal bestaan uit glas.

Voorlopig is het project nog in de planningsfase maar deze zondag komt er meer informatie. Men hoopt dit platform in 2015 te kunnen openen. Wie zolang niet kan wachten om Leuven vanuit de hoogte te zien, kan voorlopig de toren van de Centrale Bibliotheek aan het Ladeuzeplein bezoeken. Opgepast: 296 trappen!

De voorlopige modellen van het architectenbureau:

Bookmark and Share

Er zijn 3 reacties op “Leuvense Skywalk”

Anne Onnimoes
(on april 1st, 2011 at 11:23)

Hoe bestaat het?! Nu de kerk eindelijk weer in volle glorie te zien zal zijn gaan ze het uiterlijk helemaal verprutsen met zo’n lelijke constructie bovenaan! Wat volgt er nog? Biechtstoelen aan bunjee kabels opgehangen aan de gewelven?

 
Peter
(on april 1st, 2011 at 12:05)

Mooi om te zien dat ons grote Mechels voorbeeld kopietjes krijgt.
p.s. Op mechelenblogt is er momenteel een Leuvens topic te vinden :-)
http://mechelenblogt.be/2011/03/dat-die-van-mechelen-dat-nog-altijd-niet-weten-spijtig

 
dirk vansina, schepen
(on april 1st, 2011 at 17:39)

Hier gaan we zeker veel toeristen mee vangen !