Oesterbar

Een verjaardag vieren mijn vriend en ik graag met een lekker etentje. We hadden wel zin in een menu met vis en dan kom je al snel terecht bij de Oesterbar, één van de weinige visrestaurants die Leuven rijk is. Het was ondertussen al meer dan twee jaar geleden dat we nog eens in de Oesterbar dineerden, tijd voor een hernieuwde kennismaking.

Zoals we dat van Nicolaas gewend zijn, was het onthaal bijzonder hartelijk. Onze jassen werden aangenomen en we werden meteen naar ons tafeltje gebracht. De Oesterbar is een klein, maar fijn restaurantje, gelegen in het gezelligste straatje van heel Leuven, de Muntstraat. Er is in totaal plaats voor een twintigtal personen. Als je zeker wil zijn dat je een tafeltje hebt, reserveer je best, want het gebeurt vaak dat er in het weekend een bordje ‘volzet’ aan de deur hangt.

Het interieur is licht en gezellig met een lange houten zitbank aan de ene kant van de ruimte en houten tafeltjes en stoelen die de rest van het vertrek opvullen. Culinaire enthousiastelingen kunnen een blik in de open keuken werpen in de hoop wat geheimen van de kok te ontfutselen.

‘s Middags kan je in de Oesterbar terecht voor een zeer schappelijke geprijsde lunch en ‘s avonds kan je kiezen uit de à la carte gerecht of één van de menu’s. De Oesterbar biedt niet enkel een mooi aanbod aan verse visgerechten: er is ook dagelijks verse kreeft én een uitgebreide keuze aan zeevruchtenschotels. Bij mijn weten is de Oesterbar, nu de zeevruchtenschotels van het menu van L’Etoile d’Or geschrapt werden, één van de enige restaurants in Leuven die dit aanbiedt.

Wij begonnen onze avond met een aperitiefje. Porto voor mijn vriend en champagne Taittinger voor mezelf. Nicolaas legde vriendelijk uit dat een rode porto eigenlijk niet zo geschikt is als aperitief, vandaar dat de Oesterbar enkel witte porto als aperitief serveert. We zullen het onthouden en in het vervolg de rode porto bewaren voor ná de maaltijd. Bij het aperitief kregen we een lekker hapje met paling. Wat onze keuze betreft, waren mijn vriend en ik er snel uit: we namen beiden de wintermenu.

Bij elk gerecht kregen we een uitgebreide uitleg over de ingrediënten en de herkomst daarvan. Het vermelden waard: op onze tartaar van langoustine lagen zwarte zoutkorrels afkomstig uit Hawaï die het gerecht een heel bijzondere toets gaven. Bij de tartaar werd Avrugakaviaar en enkele bereidingen van komkommer geserveerd, waarvan de marshmellow van komkommer mijn favoriet was. De gegratineerde oesters waren dan weer afkomstig uit de Waddenzee en smaakten heerlijk. Het hoofdgerecht was een skrei. Skrei is een soort kabeljauw die zijn naam te danken heeft aan het Vikingwoord skrida, dat zoiets als reizen betekent. Bij de skrei werd er romanesco geserveerd, een groente die de vorm van een  fractal aanneemt, voor de wiskundigen onder ons. De combinatie met de smaak van de truffel maakte dit gerecht helemaal af. Het dessert was een zeer lekkere crème brûlée, een klassieker die een mooie afsluiter vormde van de maaltijd. Bij dit alles dronken we een glaasje witte wijn: Frauenber Zecherhof Premium Riesling 2009.

In totaal kostte dit avondje uit, dranken inbegrepen, ons 177,5 euro. Niet goedkoop, maar zijn geld zeker waard, zoals onderstaande foto’s illustreren.

Praktisch
Muntstraat 23, 3000 Leuven
016/29 06 00
info@oesterbar.be
www.oesterbar.be

Wintermenu
Tartaar van langoustine met structuren van komkommer en Avrugakaviaar
***
Gegratineerde oesters met champagnesaus
***
Noorse skrei met knolselder, topinamboer en zwarte truffel
***
Crème brûlée

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.