Optreden Buurman in Het Depot – 5 april 2011

BUURMAN speelde gisteren in Het Depot een thuismatch. Dit is de plaats waar de band uit het Limburgse Heers enkele jaren geleden zijn eerste schuchtere podiumstappen zette in het voorprogramma van Tom Helsen.

Eerst mocht Spencer The Rover zijn opwachting maken. Koen Renders trad solo aan en speelde voornamelijk nummers van de nieuwe plaat The Accident (and other love songs), nu eens op keyboard, dan weer op gitaar. Stuk voor stuk mooie nummers die niet zelden aan The Beach Boys en The Beatles deden denken. Vooral het drieluik over een oude liefde en het bloedmooie Heather (dat redelijk veel airplay krijgt op Radio 1) maakten indruk.

Iets later was het dan de beurt aan BUURMAN, die met Mount Everest een terecht alom geprezen album gemaakt hebben. Hoog tijd dus om deze liedjes eens live voor te stellen. Het optreden maakte al snel de evolutie duidelijk die deze band heeft doorgemaakt. Van hun Radio 2-vriendelijke kantje bleef niet veel overeind. De band blijkt live een pak steviger en intenser uit de hoek te komen dan op plaat. Live mogen de nummers immers een eigen leven leiden en werden soms onvermoede wegen ingeslagen, niet in het minst door de aanwezigheid van trompetist Carlo Nardozza. Hierdoor kregen we soms een aanstekelijk mariachisfeertje (die geweldige cover van Johnny Cash’ Ring of Fire) of zelfs vrij experimentele jazzstukken zoals op het einde van het woeste ‘Omarm Mij’, waarin de tekstuele “passionele blitzkrieg” muzikaal kracht bijgezet werd.

Al vanaf opener ‘In godsnaam’ werden we ondergedompeld in de typische nostalgische filmbeelden die zanger Geert Verdickt als geen ander weet op te roepen, en die kracht werden bijgezet door raakgekozen visuals op de achtergrond. Vanaf daar volgde er een aangename rit doorheen voornamelijk nieuw werk en af en toe een nummer van de vorige plaat Rocky (die ondertussen goud behaald heeft), een rit die ons van ‘Londen Stansted’ en ‘Casablanca’ naar de ‘Middellandse Zee’ voerde, waar gitarist Stijn Gevaert ons als climax een fenomenale gitaarsolo ten beste gaf. Afgesloten werd er met de single waarmee het 2,5 jaar gelden allemaal begonnen is, het nog steeds zeer fijne popnummer ‘god, ik en Marjon’.

In de bissen werden we nog getrakteerd op het onverwoestbare ‘Pruimelaar’ en het leuke, interactieve ‘Sommige Mensen’.

BUURMAN bewees met dit verbluffende optreden nog maar eens waarom zij met ruime voorsprong de beste Nederlandstalige rockgroep van het moment zijn.

Setlist (niet helemaal in volgorde)
In godsnaam
Speling van het zonlicht
Rocky
Zweef
Omarm mij
Casablanca
Ring van vuur
Pas 18
Rockster
Middellandse Zee
Seks en slechte whisky
Tot de zon weer voor u schijnt
God, Ik en Marjon
Bis:
Pruimelaar
Londen Stansted
Sommige Mensen

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Optreden Buurman in Het Depot – 5 april 2011”

Jean Dubois
(on april 6th, 2011 at 14:32)

Matige zaal aan de Kapucijnenvoer, maar een geweldig optreden.
Het was weerom een heel fijn feest!