Minder Mobielen Centrale Leuven presenteert MaMutoC.

Begin deze week stelden het stadsbestuur en de Minder Mobielen Centrale (MMC) de MaMutoC voor. De MaMutoC is een kleine stadswagen, die zal ingezet worden voor het vervoer van minder mobiele senioren. De wagen komt er, nadat bleek dat het bestaande systeem met taxi-cheques niet het beoogde effect had. Marc Daemen, coördinator van de Minder Mobielen Centrale, legt uit: “De bedoeling van de taxi-cheques was om de mobiliteit van de senioren te verbeteren, waarbij het voornamelijk gaat om mensen die plus 65 zijn, in Leuven wonen en recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. Zij kregen per jaar 5 taxi-cheques ter waarde van 5 euro. Maar als je dan weet dat een taxi pas vertrekt vanaf een minimum bedrag, en bedenkt dat onze doelgroep het financieel niet breed heeft, dan gebruiken die mensen die taxi’s dus niet, omdat ze er het geld niet voor hebben. De cheques werden echter wel eens doorgegeven aan familie, kennissen en vrienden, wat niet de bedoeling was.”

Een alternatief bleek dus nodig, en werd gevonden in de Minder Mobielen Centrale. Marc Daemen: “De Minder Mobielen Centrale is een sympathieke club voor fysiek en financieel minder mobiele personen. Ze bestaat al meer dan 29 jaar, maar het is pas sinds dit jaar dat we een samenwerkingakkoord hebben afgesloten met de stad Leuven, mede dankzij schepen Denise Vandevoort (schepen van sociale zaken en gelijke kansen) en schepen Myriam Fannes (schepen van senioren). Door deze ondersteuning hebben we nu een eigen voertuig kunnen aankopen.”

Design van de MaMutoC

De stad Leuven zal binnen het kader van dit akkoord ook een jaarlijkse bijdrage leveren van 20 000 €. Het geld zal niet enkel gebruikt worden voor de ondersteuning van de vrijwilligerswerking en de dagelijkse werking van de MMC, maar ermee wordt ook het lidgeld ten laste genomen voor Leuvense senioren vanaf 65 jaar met een verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering (WIGW of OMNIO). Met andere woorden: iedereen die vroeger in aanmerking kwam voor taxi-cheques, kan nu gratis lid worden van de MMC. Marc Daemen: “Er zijn in het Leuvense meer dan 2000 potentiële kandidaten om lid te worden bij de MMC, als rechthebbenden op een verhoogde tegemoetkoming. Met de 40 chauffeurs die we momenteel hebben, zou dat nooit lukken.”

Het project Cissonius, zoals het genoemd wordt, gaat dan ook uit van een stijging van de huidige 2.500 ritten in 2009 naar 4.500 ritten. Om hierin te voorzien moet de MMC kunnen beschikken over een team van 50 chauffeurs, 10 dispatchers en 4 coördinatoren. Allemaal op vrijwillige basis. Een gigantische organisatie, met slechts één doel! Marc Daemen: “Ons team van chauffeurs vervoert onze leden van A naar B. Daarbij is belangrijk dat ons vervoer geregeld wordt van deur tot deur, in tegenstelling tot het openbaar vervoer van de overheid, dat van van halte tot halte wordt ingelegd.”

Wie ervan gebruik wenst te maken, kan elke namiddag bellen tussen half twee en vier, daarbij enkel in acht nemend dat ritten minsten twee dagen op voorhand besteld dienen te worden. Maar zodra dat in orde is, kan het dus zijn dat u in het vervolg opgepikt wordt met de MaMutoC. Een naam die eens zo gemakkelijk te onthouden valt, zodra je weet dat het een samenvoeging is van MMC en “auto”. Of zoals ook Marc het noemt: “een vreemd beest”.

— — —-

Meer informatie over de Minder Mobielen Centrale kan gevonden worden op hun website. Het volledige interview met Marc Daemen kan herbeluisterd worden op de podomatic van Scorpio Scoops, of via de website van Radio Scorpio.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Minder Mobielen Centrale Leuven presenteert MaMutoC.”

Marc Daemen
(on april 8th, 2011 at 7:54)

Bedankt Radio Scorpio voor het leuke interview en artikel.
Succes met jullie radiowerk!