Leuvens Wereldfeest 2011 – Hoop doet vluchten

Op zaterdag 28 mei vindt de 23ste editie plaats van het Leuvense Wereldfeest. Dit gratis mondiaal feest gaat om 13u van start in park De Bruul. Het Leuvense Wereldfeest is een kleurrijk en multicultureel evenement dat jaarlijks duizenden bezoekers ontvangt. Zij kunnen genieten van een heerlijke mix van muziekoptredens, workshops, (kinder)animatie, een informatie- en themamarkt, een wereldkeuken en een wereldmarkt met producten uit diverse continenten. De talrijke inspanningen van de organisatoren om afvalarm te werken, maken van het Wereldfeest een voorbeeldig evenement.

Het thema: ‘Hoop doet vluchten’
Elk jaar vestigt het Wereldfeest speciale aandacht op een actueel mondiaal thema. De duizenden bezoekers komen tijdens het feest meer te weten over dat thema, en ook de standhouders spelen er op in. In 2011 luidt het thema van het Wereldfeest ‘Hoop doet vluchten’. Hoop kennen we allemaal. We hopen dat er ‘s ochtends geen file is. Dat we in dat examen slagen. Dat we een betaalbare woning vinden. Dat we gezonde kinderen krijgen. Dat oma snel weer beter wordt…

In sommige delen van de wereld wordt dat: hopen dat je niet sterft in het kraambed. Dat je zoon zijn vijfde levensjaar haalt. Dat er geld zal zijn om ook je dochter naar school te sturen. Dat ze niet verkracht wordt onderweg. Dat het je lukt om minstens één maaltijd per dag op tafel te zetten… Maar als je ergens woont waar je leven ondanks veel ploeteren miserabel blijft dan geef je de hoop misschien stilaan op. Of begin je te hopen dat het elders wel zal lukken. Dat er toch ergens een land moet zijn waar je gewoon kan wonen, werken en de kinderen naar school kunt sturen. Sommigen vinden zo een toekomst in dat nieuwe beloofde, gehoopte land, voor velen blijkt ook die laatste hoop ijdel. Ze eindigen zonder papieren, zonder dak, zonder werk en staan voor de keuze: terugkeren met lege handen of hier verder ploeteren zonder veel toekomst.

Met het thema ‘Hoop doet vluchten’ wil het Leuvense Wereldfeest de aandacht vestigen op de redenen waarom mensen er voor kiezen haven en goed achter te laten. Het Wereldfeest staat immers al jaren voor een samenleving waarin er geen kloof bestaat tussen arm en rijk, geen afrastering tussen mensen mét en zonder papieren. Het is de hoop op een gelukkig, gezond en veilig leven die we allemaal kennen en die ons verbindt. En het is ook die hoop die, gek genoeg, mensen doet vluchten.

Alle informatie op www.wereldfeest.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.