Concert “Het Noodlot” door Leuvens Alumni Orkest

Op zondag 1 mei 2011 en zondag 8 mei 2011 concerteert het Leuvens Alumni Orkest (LAO) om 15u00 in de Aula Pieter de Somer te Leuven. Thema van de concerten is ‘het noodlot’.

Deze keer pakt het LAO uit met een zeer populair programma. Hierbij staat de ‘5de Symfonie’ van Ludwig van Beethoven centraal. Deze symfonie vormt één van de hoekstenen van het grote symfonische repertoire en behoort tot de zeldzame iconen uit de klassieke muziek die bijna iedereen kent. Ook de ouverture van ‘La Forza del Destino’ van Giuseppe Verdi sluit aan bij dit thema. Deze ouverture geldt als één van de mooiste ouverturen van Verdi en roept de sfeer op van drama, met ondermeer het Noodlot-motief dat een heel belangrijke rol speelt in het vervolg van de opera. Het ‘celloconcerto’ van Antonin Dvorak lijkt op het eerste zicht een vreemde eend in de bijt, maar dat is niet helemaal zo. In dit concerto geeft Dvorak namelijk muzikale gestalte aan zijn affectie voor zijn geliefde schoonzus van wie hij bericht had gekregen dat ze ernstig ziek was. Het slot herschreef hij na haar dood tot een bitterzoete afscheidsgroet. Voor dit celloconcerto doet het Leuvens Alumni Orkest beroep op niemand minder dan de eerste cellist van het Nationaal Orkest van België, Olsi Leka.

Het volledige programma bestaat uit:

  • Concerto voor cello en orkest in b, op.104 (A. Dvorak) – solist : Olsi Leka
  • Ouverture tot ‘La forza del destino’ (G. Verdi)
  • Symfonie nr. 5 in c, op. 67 (L. Van Beethoven)

Meer info en tickets op www.lao.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.