Succesvolle Erfgoeddag ‘Armoe troef’ in Leuven

De Erfgoeddag in Leuven was een groot succes. De achttien verschillende erfgoedactiviteiten bekoorden 5400 bezoekers in de stad. De tentoonstellingen in het stadhuis waren een voltreffer. Daar kon de bezoeker drie verschillende sociale blikken op Leuven krijgen. In de schatkamer kon hij originele tekeningen, prenten en filmmateriaal bewonderen van architect Renaat Braem over Sint-Maartensdal en diens ambitieuze ideeën rond sociale woningbouw. In de schepenkamers ontdekte hij prachtige archieffoto’s over het leven in de verschillende Leuvense liefdadigheidsinstellingen van de 19 de eeuw. In de wandelzaal kwam hij meer te weten over de verschillende sociale initiatieven in het onderwijs, met enkele belangrijke voorbeelden uit de Leuvense regio.

Ook de vrijwilligersploeg van HistarUZ, het historisch archief van UZLeuven, kwam enorm sterk voor de dag. Zij presenteerden niet alleen een expo rond de toegankelijkheid van de gezondheidszorg, maar gaven daarnaast ook via een pakkende reportage het woord aan mensen die het ook vandaag nog met minder middelen moeten stellen. Buurtwerk ’t Lampeke en wijkbureau Mannenstraat werkten met veel inzet en enthousiasme mee aan deze Erfgoeddag. Met een thema als ‘Armoe troef’ zou het immers een gemiste kans geweest zijn om de Leuvense verenigingen waar armen het woord nemen niet als volwaardige partners te betrekken.

Ook het Rijksarchief dat focuste op de geschiedenis van de oude universiteit en de omgang met de minder bemiddelde student, kon op veel interesse rekenen. Daarenboven kreeg de Erfgoeddagbezoeker daar de unieke kans om een rondleiding te volgen in het gloednieuwe en zeer goed uitgeruste depot.

De speciaal ingerichte rondleidingen (o.a. in Sint-Maartensdal en het Miniemeninstituut) en wandelingen kregen eveneens veel bijval van het publiek en de vertellingen van de Academie voor het Leuvens dialect waren zo populair dat er nog extra inlassingen nodig waren.

De Erfgoeddag miste in Leuven zijn doel niet: als feestelijke publieksdag slaagde hij er op de verschillende locaties in om het cultureel erfgoed en de mensen die zich hierom bekommeren op een boeiende manier onder de aandacht te brengen.

Voor wie Erfgoeddag gemist heeft, enkele tentoonstellingen lopen langer door: o.a. in het stadhuis, in HistarUZ, in KADOC, … Meer info via www.erfgoedcelleuven.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.