Limoncello-wedstrijd S.P.Q.R.

In oktober 2010 begon Romevereniging S.P.Q.R. aan een zoektocht naar de beste amateur limoncello-maker (m/v) van het land en, bij uitbreiding, de Benelux en omstreken. Limoncello is een populaire Italiaanse citroendrank, die meestal als digestief wordt gedronken. Dankzij de enthousiaste medewerking van de pers (kranten, tijdschriften, online publicaties en radio) reageerde het publiek massaal: 44 mensen schreven zich in met de vaste bedoeling deze wedstrijd te winnen.

Opmerkelijk is dat iedere deelnemer er zonder meer van overtuigd was dat hij of zij de beste limoncello maakte. Uiteindelijk haakten een tiental inschrijvers af, maar de jury had meer dan genoeg werk om de overblijvende inzendingen te beoordelen. Er reageerden mensen uit heel het land en zelfs uit het buitenland was interesse om deel te nemen. Sommige deelnemers stuurden hun inzending op per postpakket. De jury bestond uit gastronoom Gianfranco Avantaggiato, die cursussen limoncello maken volgde in Amalfi en Sorrento en zelf een begenadigd amateurmaker is van allerlei Italiaanse likeuren, culinair experte Carine Vandeplas die jarenlang voor Weekend Knack kookdemo’s en smaakdemonstraties gaf, Jeroen Vandensande, deelnemer aan De Beste Hobbykok van Vlaanderen en Miranda Muto, culinair specialiste en invoerder van Italiaanse producten.

De ontknoping van de wedstrijd (met bekendmaking van de winnaar/winnares) gebeurde tijdens een limoncello-event op zondag 15 mei. Het werd een een informatief en gezellig limoncello-samenzijn. Naast educatieve informatie over het product ‘Limoncello’, gaf de voorzitter van de jury aan de aanwezigen ook een demonstratie ‘Limoncello maken’. Daarmee werd tegemoet gekomen aan de vraag van deelnemers naar tips en trucs. Tot slot was er de gelegenheid om onder elkaar deze liefhebberij met een glaasje te bespreken.

De winnares van de wedstrijd, Nathalie Vandevoorde uit Menen, mag op reis naar Rome. De twee overige finalisten ontvingen een kunstboek over Rome en een documentaire film op DVD (101 minuten) over de eeuwige stad.

WINNAAR
1. Nathalie Vandevoorde uit Menen (West-Vlaanderen)

FINALISTEN 2de en 3de plaats
2. Sofie Stroobants (Erps-Kwerps)
3. Leo De Brabandere (Bertem)


Op de foto: onderaan de winnaars, van links naar rechts: Leo De Brabandere, Nathalie Vandevoorde en Sofie Stroobants.
Bovenaan, eveneens van links naar rechts: juryvoorzitter Gianfranco Avantaggiato, Miranda Muto, Carine Vandeplas en Jeroen Vandensande.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.