M haalt reeks nieuwe langdurige bruiklenen in huis

Sinds de opening van M – Museum Leuven in september 2009 werd de vaste opstelling van de eigen museumverzameling verrijkt met een aantal langdurige bruiklenen uit de collecties van het Koninklijk
Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
. Zo versterken kunstwerken van meesters als Quinten Massijs, Bernard van Orley, Constantin Meunier en Frans Van Leemputten de M-collectie. De selectie van deze bruiklenen gebeurde vanuit de eigenheid van de Leuvense collectie en had als doel de aanwezigheid van die bepaalde meesters in M te vergroten en daardoor te verstevigen.

Na de openingstentoonstelling “Rogier van der Weyden 1400|1464. De Passie van de Meester” bleven nog twee sleutelwerken in M: het Grafbeeld van Isabella van Bourbon uit de kathedraal van Antwerpen en het Sacramentsaltaar, absoluut meesterwerk van Rogier van der Weyden eveneens uit het KMSKA. Zij bevinden zicht op een ereplaats in de zalen met de laatgotische beeldhouw- en schilderkunst.

Recent verwierf M, uit drie privéverzamelingen, zeven nieuwe langdurige bruiklenen. Bij Van der Weydens Sacramentsaltaar toont M een hierbij aansluitende 15e-eeuwse tekening – De Bezwijming – die voor de allereerste keer in België wordt getoond. In diezelfde zaal wordt een Piëta (1448), eveneens uit de omgeving van Van der Weyden, opgesteld.

Eén van de kamers in het voormalige hotel Vanderkelen is volledig heringericht en huisvest vier 16e-eeuwse schilderijen van de hand van Frans Francken de Jonge, Frans Pourbus de Oude (toegeschreven), Michel Coxie en Adriaan Thomasz Key, naast een 17e-eeuwse portretbuste gemaakt door Michiel van der Voort. Concreet gaat het om:

  • De jonge Sint-Jan De Doper van Michiel Coxcie
  • Buitenpartij van Frans Pourbus de oudere
  • David en Abigail van Frans Francken II
  • Portret van Jacob Claesz. Bas van Adriaen Thomasz. Key
  • Portretbuste van Michiel van der Voort de oude

De langdurige bruiklenen verlopen daarnaast ook in de andere richting, M geeft immers ook zelf werken uit de eigen collectie in bruikleen aan andere musea. Zo werd in het groot atelier van het Rubenshuis het schilderij Ecce Homo van de Antwerpse schilder Gerard Zegers, een tijdgenoot van Rubens, opgenomen in de permanente opstelling. Het paneel is een vrij onbekende en zelden gepubliceerde kopie naar de grootmeester. Het schilderij heeft in het voorjaar 2007 in het restauratieatelier van de dienst Behoud & Beheer van de Musea stad Antwerpen een grondige behandeling gekregen.

Bookmark and Share

Er zijn 3 reacties op “M haalt reeks nieuwe langdurige bruiklenen in huis”

bart verhavert
(on mei 28th, 2011 at 19:26)

hopelijk zijn ze voorzichtiger dan die van het MAS

 
M.J. van der Voort
(on januari 26th, 2015 at 11:00)

Geachte ,
Is het mogelijk om een afbeelding te krijgen van de portretbuste van Michiel van der Voort de Oude,
hartelijk dank,vriendelijke groeten, Joost

 
Carolien Coenen
(on januari 27th, 2015 at 20:58)

Beste Joost, u contacteert hiervoor best museum M rechtstreeks.