Luzine, het restaurant van Jeroen Meus

Wie in het restaurant van Jeroen Meus wil gaan eten, moet er op tijd bij zijn. Voor ons gezelschap van vier personen reserveerden we een viertal maanden op voorhand. Vooral in het weekend is het er erg druk. Een beetje vooruit plannen is een absolute noodzaak. Al vermoed ik dat het op weekdagen ietsje vlotter gaat om een reservatie te krijgen. We hadden bijgevolg lang uitgekeken daar dit restaurantbezoek en de verwachtingen waren hoog gespannen.

Nog voor we een voet in het restaurant zetten, kregen we al een staaltje te zien van de Luzine dienstverlening. Enkele dagen op voorhand informeerde het personeel telefonisch of de afspraak nog doorging en of wij bepaalde allergieën hadden waarmee de keuken rekening moest houden. Ik moet zeggen dat het de allereerste keer is dat we op voorhand zo’n vraag kregen. Knap dat men de moeite doet om naar allergieën te informeren, al kan het ook zijn dat men door de lange tijd tussen reservatie en restaurantbezoek zeker wil zijn dat de klanten nog komen opdagen.

De entrée naar restaurant Luzine is niet bepaald uitnodigend te noemen. Voor wie met de wagen komt, ligt de ingang op hetzelfde niveau als de parking die ook dienst doet voor de squash- en sportclubs in hetzelfde gebouw. Je loopt vanuit de parking rechtstreeks het industriële gebouw binnen en aan je linkerhand zie je ingang naar restaurant Luzine. Wie met de fiets komt, moet eerst een ongezellige inkomhal met brievenbussen trotseren en de trap nemen naar de eerste verdieping. Gelukkig wachten er daar grote witte kaarsen in prachtige kandelaars om de gasten de weg te wijzen naar het gezellige interieur van Luzine. Vroeger was het gebouw een onderdeel van de legendarische conservefabriek van Marie-Thumas, vandaar de ruwe uitstraling. Eens je in het restaurant bent, stap je echter een volledig andere wereld binnen.

Wij waren een tikkeltje vroeger dan ons gezelschap en werden vriendelijk ontvangen door het personeel met de vraag of we al aan het tafeltje wilden plaatsnemen ofwel liever iets dronken aan de bar. Wij gingen voor die laatste optie. Mijn vriend koos de aperitief van het huis, terwijl ik het op een glaasje champagne hield. De aperitief van het huis was een soort gin tonic met Japanse citrus. Heel bijzonder, maar niet echt mijn ding wegens te bitter voor mijn smaak. Terwijl we van ons aperitief dronken, namen we het interieur in ons op. Vlak bij de ingang bevond zich een gezellig verlicht salon met knusse zetels. Het interieur deed denken aan een chic herenhuis, inclusief mooie bloemen als decoratie. De grote ruimte werd door verschillende wanden in kleinere ruimtes ingedeeld, waardoor er een intieme sfeer gecreëerd werd en je niet merkte niet dat het restaurant veel mensen tegelijkertijd bediende. Uiteraard stonden de kookboeken van Jeroen Meus er ook uitgestald. Al heb ik niet geïnformeerd of je de boeken er kon kopen.

Onze vrienden lieten niet lang op zich wachten en we werden door het bijzonder professionele personeel naar onze tafel begeleid. We overlegden even onder mekaar en besloten allevier voor de menu Luzine te kiezen mét aangepaste wijnen. Drie van ons gingen all the way en namen de menu met vijf gangen. De vierde persoon in ons gezelschap was niet zo’n liefhebber van vidée en liet deze gang vallen.

Zoals het hoort in een restaurant met klasse startten we de maaltijd met verschillende appetizers. Zo kregen we een kruidencakeje met tapenade, beenham met kaas en een overheerlijke vitello tonato voorgeschoteld. Na onze smaakpapillen opgewarmd te hebben, begonnen we aan het echte werk. De eerste gang, de inktvis en hûre (bereiding van varkenskop) met gepickelde groentjes en hersensaus vond ik het minst geslaagd. De tartaarachtige saus overweldigde het geheel waardoor de andere smaken minder goed tot hun recht kwamen. Spijtig, want ik ben een grote fan van inktvis. Het tweede gerecht was wel helemaal mijn ding: skrei & oester, een smakelijke combinatie. Vervolgens kregen we een variatie op het klassieke koninginnehapje voorgeschoteld mét eierdooier en grijze gepelde garnaaltje. Heerlijk. Het hoofdgerecht was een mals stukje kalfslende, minder bijzonder dan de voorgaande gangen, maar zeker zo smakelijk. Het hoofdgerecht werd op een zware leisteen gepresenteerd. Mooi, maar de bediening had er hun werk mee, want zo’n bord is loodzwaar. Het dessert was een (alweer) prachtig gepresenteerde deconstructie van een tarte tatin. Op het bord liggend, deed het dessert in niets aan deze klassieker denken, maar lekker was het zeker.

De wijnen waren zorgvuldig uitgekozen bij de gerechten en werden bij elke gang uitvoerig voorgesteld. Vooral de Wittmaner uit Duitsland en de Riesling uit Noord-Oostenrijk wisten me te bekoren. Om de maaltijd af te sluiten bestelden we drie koffies en een thee. Uiteraard kregen we bij de koffie enkele zalige zoetjes aangeboden. De een al lekkerder dan de andere. En zo raakten, indien dat nog niet het geval was, de laatste gaatjes ook opgevuld.

We waren net aan de koffie begonnen toen Jeroen Meus himself, gehuld in een wit koksuniform, het restaurant binnen wandelde. Hij ging aan elke tafel even gedag zeggen en informeerde of het gesmaakt had. Aan een tafeltje vlakbij ons zaten echte fans. Glimlachend poseerden ze samen met Jeroen voor de foto. Het was duidelijk dat deze mensen hun avond niet meer stuk kon.

In totaal kostte dit etentje ons, dranken inbegrepen 477 euro voor vier personen. Geen goedkope avond, maar wel tot in de puntjes verzorgd en zeker zijn geld waard.

Menu Luzine
Inktvis en Hûre
Gepickelde groentjes, hersensaus

Skrei & Oester
Spinazie, sherry, parmezaan, graantjes

Vidée van Landes kip
dooier, zwezerik, grijze garnaal

Kalfslende
Aubergines, geconfijte look, gepofte aardappel, sjalot, salsa verde, saliejus

Tarte tatin

Praktisch
Kolonel Begaultlaan 15/01.17, 3012 Wilsele
016 89 08 77
luzine@restaurantluzine.be
restaurantluzine.be

Bookmark and Share

Er zijn 16 reacties op “Luzine, het restaurant van Jeroen Meus”

bart verhavert
(on juni 2nd, 2011 at 17:00)

heb ook niets dan lof over dit restaurant

 
ludwine demeulemeester
(on oktober 13th, 2011 at 12:30)

beste,
graag kom ik s met een vriend in jullie restaurant eten;wil u me aub een menukeuze of a la carte keuze met prijzen opsturen:kleine leiestraat11,8570Anzegem,dank,ludwine

 
rony stokart
(on oktober 29th, 2011 at 13:58)

Kan Carolien, als inktvisspecialiste, mij eens uitleggen welke smaak (smaken) inktvis ZONDER saus dan wel mag hebben??

 
Peeters Christiana
(on februari 6th, 2012 at 15:52)

Ik had graag voor mijn verjaardag samen met mijn kinderen komen eten.Kan ik een menukaart en prijs aub

 
agnes vandepoel
(on februari 6th, 2012 at 17:07)

Graag menukaart en prijzen.
Cordiali Saluti.
agnes

 
Dries
(on februari 6th, 2012 at 23:56)

@Christiana en @agnes:

Dit is de website van het restaurant zelf:

http://www.jeroenmeus.be/sitepages/#/restaurant/

U kan het menu zien als u op die pagina klikt op ‘lunch’ of op ‘diner’. Daar staan ook de prijzen bij vermeld.

U kan bij restaurant Luzine reserveren via telefoon of via email:

Telefoon: 016/ 890 877
E-mail: luzine@restaurantluzine.be

 
Ulrike
(on februari 13th, 2012 at 17:18)

Heb er eind januari (2011 én 2012) ook bijzonder lekker getafeld! In mei zijn we opnieuw bij de gelukkigen! Dan schuiven we er aan tafel om de verjaardagen van mijn wederhelft en vader te vieren.

 
vervaeke jean-luc
(on februari 13th, 2012 at 18:17)

Beste Jeroen graag zouden we eens met ons tweetjes by u komen eten wil je ons laten weten of er nog een zaterdagavond vry is eind september of oktober
dank by voorbaat

 
meysmans Jacqueline
(on maart 31st, 2012 at 1:50)

we zijn vorig jaar en ook dit jaar bij Jeroen met zijn vieren HEERLIJK gaan tafelen, alles is subliem, de gerechten, smaken, geuren en kleur, soms heel speciaal met een eigenzinnige structuur( zoals de chef zelf) maar steeds OVERHEERLIJK, dit alles overgoten met de aangepaste wijnen kon onze avond niet meer stuk en om het met de woorden van Jeroen zelf te zeggen : het was TOP !!!

 
ilse
(on april 26th, 2012 at 17:02)

als ik mag kiezen tussen een week verlof of gaan eten bij Jeroen meus dan kies ik zonder twijfel het laatste. Het is van de eerste schep tot de laatste lepel puur genieten!! dat is voor mij vakantie!! Wij komen zeker terug!

 
Vanormelingen Bart
(on oktober 13th, 2012 at 17:30)

Mijn lief vrouwtje wou mij verrassen voor mijn 42e verjaardag op 2feb 2013 en zij seserveerde in januari van dit jaar al een tafel. Omdat het restaurant een bevestigings mail stuurde kwam ik dit te weten. Jammer voor haar naar ik heb nu wel iets om naar uit te kijken.

 
Paul
(on oktober 28th, 2012 at 15:36)

Wij zijn vorige week met 4 personen gaan eten in Luzine. Het kader is inderdaad speciaal, temeer omdat de inkom in schril contrast staat met de binneninrichting. Mijn vrouw had 6 maanden geleden gereserveerd, en ik moet toegeven dat ik dit niet verwacht had. Ik had meer “dagelijkse kost” verwacht, eerlijk seizoengebonden eten. In plaats daarvan waren het zalfjes, schuimpjes, accelererend geinjecterde moleculaire smaken. Men zegt dikwijls dat in een goed restaurant je niet met een vol gevoel de tafel mag verlaten. Wel, in dit restaurant mag je niet met een leeg gevoel binnenkomen. Versta me niet verkeerd, alles was super lekker en tot in de kleinste details afgewerkt, maar niet geschikt voor mensen met honger.
De somelier had werkelijk fantastische wijnen geserveerd, dit telkens met een motivatie en plezier dat je zelden tegenkomt. Dat laatste kan ik helaas niet zeggen van de obers. Moppelend en met een zekere arrogantie bedienen ze je alsof je blij mag zijn bij hun te mogen tafelen. Jammer.
Ik weet dat ik tegen de stroom inga met deze kritische opmerkingen, maar misschien kan Jeroen er iets mee doen.

 
rijckmans danny
(on november 2nd, 2012 at 12:50)

Beste,

Gisteren zijn we komen eten in uw restaurant. Het interieur vond ik een beetje donker maar dat is ieder zijn zin.
Het eten vult het buikje niet als men de ganse avond geen brood eet !
Ik had maar 2 grote problemen.
Als men de menu met aangepaste wijnen besteld heeft men bij elke gang een bezoek van de sommelier . Ik ben een bierdrinker wat ik ook gezegd heb . Om 7.45 uur heeft de sommelier mij een rochefort 8 voorgesteld , wat ik ook zeer op prijs stelde gezien het menu maar vanaf 8 uur tot einde heeft er niemand nog gevraagd wat er moest of kon gedronken worden.
Ik had de ganse avond de indruk dat onze tafel vergeten was! De tafels met aangepaste wijnen hadden de volle aandacht. nochtans hebben wij voor +- 50 euro gedronken tijdens de avond, zonder voorstellen van de sommelier en alles zelf moeten vragen, wat toch ook niet mis is !
en zoals in vele zelfstandige zaken …..
WAAR IS DE BAAS ???????
Er was geen leider in de zaal ! jong en gedreven personeel, sommigen wel met tegenzin, maar een ouwe taaie met ervaring of de baas waren er niet !
Dit is hedendaags nochtans van zeer groot belang. Want als de kat van huis is dansen …………

 
Mary Blom
(on juni 9th, 2013 at 21:49)

Wij genieten in Holland iedere avond van de kunsten van Jeroen!
En daarom verraste ik mijn lief op een uitgebreide lunch bij Luzine. Maar we hebben wel even gezocht en gebeld….want het oude industrie pand, dat kon toch geen restaurant van allure herbergen.
Maar echt, we moesten de ingang nr. 15 nemen en gewoon de trap op. En nog twijfelden we, totdat we de bjjzondere ingang zagen, met kandelaars.
Eenmaal binnen heb je geen idee dat je in een oude fabriek bent, wat een rustige en mooie ambiance.
Heerlijk gegeten tot en met de koffie met friandises…..en als klap op de vuurpijl kreeg mijn man een heus verjaardags dessert, compleet met een kaarsje. Heel erg attent! Er komt vast nog een volgende keer en dan komen we op een avond, dat Jeroen er zelf ook is.
De bediening was erg prettig, ook de rustige muziek en natuurlijk het perfecte eten, maakte dat wij een zeer aangename middag hadden.
……..mmmmm….keilekker dat dessert met mascarpone en heerlijke sausjes erbij, en een zalige macaron!!

 
VAN ASCH Julius
(on juni 11th, 2013 at 21:31)

Voor mijn verjaardag op 15 juni was het onmogelijk om nog te reserveren, daarom heb ik het een weekje later kunnen vastleggen voor 8 personen en allen zijn fans van “dagelijkse kost” en de gedrevenheid, de spontaniteit en eenvoud van Jeroen vind ik persoonlijk om van te genieten.
Net daarom koos ik voor Luzine, om ze eens extra te verrassen en na al deze positieve kan dit niet mislopen. Zelf kijk er natuurlijk ook erg naar uit en hoop uit de grond van mijn hart dat we Jeroen zelf eens in levende lijve konden begroeten.

 
Luzine « Leven in Leuven
(on april 17th, 2015 at 13:38)

[…] houden van culinaire verwennerijen mag het al eens iets meer zijn. Het was lang geleden dat we in restaurant Luzine geweest waren en om eerlijk te zijn, was ik nieuwsgierig om te zien hoe het restaurant vaarde […]