Rookstoptunnel op 31 mei in Leuven

Naar aanleiding van Werelddag zonder tabak (elk jaar op 31 mei) organiseerde de vzw VGL (Vereniging voor Gezonde Levensstijl) op diezelfde dag een rookstopinfodag in Leuven. Ondanks de regen kwamen heel wat rokers, ex-rokers en sympathisanten naar het Ladeuzeplein afgezakt. Verschillende tabakologen, motivatie-deskundigen en ex-rokers uit de regio stonden klaar om lief en leed met hen te delen.

Meten is weten
Iedereen was welkom om deel te nemen aan een aantal testen die het effect van roken op het lichaam weergeven. Zo werd de longinhoud bepaald en werd het CO-gehalte in de uitgeademde lucht gemeten. Echte eyeopener van de dag was echter de 3-dimensionele verouderingssoftware. Op basis van een digitale foto worden een aantal bewerkte foto’s geproduceerd. Zo kan je direct zien hoe je er zal uitzien binnen 20 jaar als je blijft roken. Daarnaast kon ook nog een longleeftijdstest worden gedaan, waarbij je longleeftijd met je werkelijke leeftijd wordt vergeleken.

Afleiding verzekerd
Heel wat leuke activiteiten waren opgezet om de stoppende rokers de nodige afleiding te geven: een kookworkshop met het Wijkgezondheidscentrum De Central, actieve Fun & Fit sessies, afgewisseld met relaxatiesessies, twee gratis live optredens van de muziekgroep Single Cask of gewoon genieten van een gezond hapje klaargemaakt door brasserie Improvisio. Je kon ook je talenten botvieren op het helpen inkleuren van de grote krijttekening die speciaal voor de gelegenheid door kunstenaar Hans Geyens was gemaakt.

Solidair met de rokers
Het verzamelen van minstens 1.000 handtekeningen van mensen die hun sympathie en steun willen betuigen aan rokers die 24 uur lang proberen te stoppen met roken, is nog volop aan de gang. Wie nog niet de kans heeft gehad om te tekenen en toch wil bijdragen, kan nog online de petitie vinden op www.vzwvgl.be/rookstopdag.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.