Infoschermen aan 26 Leuvense haltes

Om haar reizigers beter te informeren, nam De Lijn Vlaams-Brabant vanaf vorige week donderdag informatieschermen in gebruik aan de grote bushaltes in Leuven. Dankzij gps-technologie kunnen de reizigers daarop aflezen wanneer hun volgende rit vertrekt.

Francy Peeters, directeur De Lijn Vlaams-Brabant: “Uit het tevredenheidsonderzoek bij onze reizigers blijkt dat ze informatie erg belangrijk vinden. Het is voor De Lijn dan ook noodzakelijk om hierin te investeren. Met de realtime informatieborden zetten we opnieuw een stap in de goede richting.”

Op de infoborden kunnen de reizigers aflezen over hoeveel minuten een bus stopt aan hun halte en of de rit vertraging heeft. Omdat alle bussen uitgerust zijn met een gps, kan De Lijn berekenen wanneer een bus aan de volgende halte is. Om te weten waar de bussen zijn, peilt een computer om de 30-50 seconden naar hun gps-positie. Een tweede computer vergelijkt die positie met de dienstregeling en berekent om hoe laat het voertuig aan de volgende halte en wat de eventuele vertraging is. Die informatie wordt gebundeld en doorgestuurd.

De bushaltes werden gekozen op basis van het aantal reizigers dat er gebruik van maakt en van het aantal voertuigen dat er passeert. Op termijn zullen 29 belangrijke haltes in Leuven een realtime informatiescherm krijgen. Over de hele provincie zullen nog eens 55 borden worden geplaatst.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.