Buurtbrochure “Opvoedingstraat en omgeving”

Het wijkcomité van de Opvoedingstraat in Kessel-Lo werkte een jaar lang aan zijn eigen buurtgeschiedenis. In samenspraak met de erfgoedcel interviewde het comité verschillende buurtbewoners en werd er naarstig op zoek gegaan naar foto’s en verhalen om zo de evolutie van de buurt te kunnen optekenen.

Het resultaat is nu te lezen in de gloednieuwe brochure ‘Opvoedingstraat en omgeving’. “Na de publicatie over de Leuvense Vaartkom, is dit de tweede in de reeks Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld”, verduidelijkt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Op termijn hopen we dat ook andere buurten op een gelijkaardige manier willen meewerken rond Straathistories.”

Het idee ontstond na enkele straatactiviteiten in de Opvoedingstraat. Daar was het telkens opvallend dat de oudere buurtbewoners nog heel veel over de vroegere buurt vertelden. Omdat deze verhalen ook voor de jonge bewoners van de wijk interessant bleken en opdat deze buurtkennis niet zou verloren gaan, besloot het wijkcomité van de Opvoedingstraat om de informatie te verzamelen in een kleine publicatie. Voor advies en ondersteuning werd de Leuvense erfgoedcel ingeschakeld.

Er werden tips and tricks uitgewisseld rond interviewtechnieken en er werd een gezamenlijke oproep gedaan naar beeldmateriaal en extra weetjes of verhalen. Een tiental senioren deden hun verhaal als huidige of vroegere bewoner. Met al dit materiaal en eigen opzoekingen, stelde het buurtcomité de publicatie samen, om huidige en toekomstige bewoners te kunnen informeren.

Praktisch
De brochure ‘Opvoedingstraat en omgeving’ is voor 2 euro te koop bij Toerisme Leuven, Naamsestraat 1.
Meer info over de Opvoedingstraat en haar wijkcomité op www.opvoedingstraat.be.

Nog meer Straathistories?
Heeft jouw buurt ook interesse om in het kader van de reeks ‘Straathistories; een gelijkaardig projectuit te werken? De erfgoedcel van de stad Leuven helpt je graag op weg!
Meer info via www.erfgoedcelleuven.be, erfgoedcel@leuven.be of 016 27 22 85.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.