De Honderd: stadsfotograaf kiest straffe beelden voor M

Sinds Kulturama 2010 is Marco Mertens stadsfotograaf van Leuven. Nog tot Kulturama 2012 bestookt Mertens de stad met bijzondere fotografieprojecten. De Honderd is er daar eentje van.

De Honderd is de zoektocht van de stadsfotograaf naar honderd beklijvende beelden genomen door een Leuvenaar of met de stad als canvas. Tot begin mei kon iedereen zijn of haar beeldmateriaal indienen via de website www.stadsfotograaf.be. Dat leverde maar liefst 895 verschillende beelden op, ingestuurd door 278 verschillende fotografen. En deze waren even verschillend als de beelden die ze aanleverden: zowel gelegenheidsfotografen, amateurfotografen als professionelen waagden hun kans.

De professionele jury onder leiding van De Morgen-fotograaf Tim Dirven had dan ook een vette kluif aan de ingezonden materialen. Uit de honderden portretten, landschappen, stillevens en loepzuivere kunstfoto’s wisten ze na een stevige deliberatie honderd knappe beelden te selecteren. Marco Mertens: “De jury bestond uit Tim Dirven, Lore Van Hees (M), Bert Verlinden, Frans Roex en mezelf. Samen hebben we maar liefst vijf uur lang gewikt en gewogen. Het aanbod was immers bijzonder groot en dat deed natuurlijk ook plezier.” “De jury was overigens bijzonder eensgezind,” vervolgt hij, “wat vooral opviel was het niveau van de vele amateurfotografen die deelnamen. Die hebben echt hoge ogen gegooid.” “Jureren voor zo’n fotografiewedstrijd is niet altijd eenvoudig,” aldus de stadsfotograaf. “Het vraagt een gezonde combinatie van vakkennis en vooral ook veel buikgevoel. Een professionele jury weet wat een technisch perfecte foto is, heeft oog voor het juiste licht en de juiste cadrage. Toch hebben we vaak ook bewust gekozen voor foto’s die misschien niet aan alle gouden regels van de fotografie voldoen, maar die gewoon prikkelden.”

Ook schepen Denise Vandevoort is bijzonder opgetogen over dit project: “In Leuven loopt erg veel talent rond, alleen loopt de Leuvenaar daar niet altijd mee te koop. De Honderd biedt een perfect platform om op een fijne manier naar buiten te komen met eigen werk. Projecten als deze, moedigen we graag aan.”

M opent de deuren voor dit bijzonder project. Het past perfect in de Antichambre, de onthaalruimte van het museum, die gratis toegankelijk is voor iedereen. M heeft trouwens nog plannen rond fotografie. In het najaar loopt er een expo met werk van Dirk Braeckman (van 6 oktober 2011 tot 8 januari 2012).

Praktisch
30 juni tot en met 28 augustus, De Honderd, in M, Vanderkelenstraat 28, Leuven
di-zo: 11.00-18.00 uur | do: tot 22.00 uur
GRATIS

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.