Het Laatste Avondmaal in Kant

De studenten van de Afdeling “Kant” van het SLAC (Stad Leuven, Academie en Conservatorium) lieten zich inspireren door het beroemde schilderij “Het Laatste Avondmaal”. Dit topwerk uit de collectie van M – Museum Leuven, een meesterwerk van de Vlaamse Primitief Dirk Bouts, bevindt zich in de M / Schatkamer van Sint-Pieter – in de Leuvense Sint-Pieterskerk.

Tijdens de bloeitijd van de Vlaamse Primitieven ontstond ook de Vlaamse kant. Het bekendste werk van Dirk Bouts bracht de studenten ertoe picturale elementen in een nieuw daglicht te plaatsen. ‘Wit’ werd letterlijk als plastische kleur gebracht (de kleur bij uitstek voor ragfijne kant), details werden uit het schilderij gelicht om als studieobject te experimenteren met vorm. Contrasten werden gecreëerd, grillig of strak, rond of rechtlijnig, transparant of weinig lichtdoorlatend.

Twaalf miniaturen in kloskant representeren even veel details uit het schilderij, didactisch voorgesteld in een power point presentatie.

In juli en augustus kan je in de M / Schatkamer van Sint-Pieter terecht voor kantdemonstraties op volgende data:

  • 03.07.11 | 14:00 >< 16:30
  • 17.07.11 | 14:00 >< 16:30
  • 31.07.11 | 14:00 >< 16:30
  • 14.08.11 | 14:00 >< 16:30
  • 28.08.11 | 14:00 >< 16:30 .

Curator & docent : Lieve Lams
Locatie: Schatkamer St.-Pieter, Grote Markt Leuven

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.