Piknik Musik 2011

Voor de derde zomer op rij strijkt PIKNIK MUSIK neer in het Leuvense groen. Het concept is even simpel als subliem : een grootse picknick met op de achtergrond een streep zonnige muziek.

Concept

De opzet is eenvoudig. De bezoeker kan zelf een picknick meebrengen of zich te goed doen aan het aanbod van enkele Leuvense delicatessenzaken. De dj’s zorgen met hun zomerse platenkeuze voor de juiste sfeer. Steden als Brussel, Montréal, Parijs en Dublin kennen allemaal hun variant van PIKNIK MUSIK. Het is de perfecte zondagmiddagactiviteit voor de jonge stadsbewoner.PIKNIK MUSIK wil de ideale gelegenheid zijn waar je zoveel mogelijk vrienden, buren, collega’s en familieleden tegen het lijf kan lopen. De intentie leunt aan bij die van een buurtfeest, maar dan voor alle Leuvenaars.

Noodzaak

PIKNIK MUSIK ontstond in 2009 uit een gebrek aan zomerse activiteiten voor jong Leuven. Buiten massa-evenementen als Beleuvenissen en Marktrock viel er die zomer weinig te beleven. PIKNIK MUSIK komt tegemoet aan de groeiende vraag naar kleinschaliger aanbod, gericht op de consument die zijn vrije tijd zélf en actief wil invullen. Piknik Musik schept een eenvoudig kader waarbinnen verschillende activiteiten mogelijk zijn en de bezoeker zelf bepaalt in welke mate hij deelneemt of niet. Het concept is zeer low profile, gratis en kan voor iedere bezoeker een andere invulling krijgen. Oudere mensen, jonge gezinnen of studenten: iedereen is vrij om te doen wat hij wilt: eten, niet eten, slapen, spelen, studeren, jongleren, babbelen, muziek spelen,… Mensen komen dagelijks naar het park om dit te doen; Piknik Musik geeft deze sociale activiteit een duwtje in de rug.

De drie voorbije edities telden telkens tussen de  500 en 1000 bezoekers. De bezoekers hielden van de gemoedelijke sfeer, het niet-commerciële karakter, de kleinschaligheid, toegankelijkheid en herkenbaarheid. Ook de keuze voor zondagmiddag, bleek in de smaak te vallen.

Locatie

PIKNIK MUSIK vindt elk jaar plaats op één zelfde locatie als het vorige jaar, en één nieuwe locatie. Op deze manier wil PIKNIKMUSIK de Leuvenaar laten kennis maken met de minder bekende parken in Leuven. Dit jaar is het Van Waeyenberghpark, gelegen tussen de Tervuurse poort en Gasthuisberg, het nieuwe ‘te ontdekken’ park.

Line-up

Zondag 10 juli

 • Teddy Tendertouch & Blastkid (soulorama, apero)
 • Onda Sonora (our party, fm brussel)
 • Funky Bompa (tropical)
 • Lady Jane (catclub)
 • Kong & Gratts (fm brussel)
 • Damented (the mixfitz)

Zondag 21 augustus

 • Ben & Nolle (heartbeat, apero)
 • Briz (viage, latin club)
 • Raoul Lambert (apero, wph)
 • Mr. Critical (ldbk, the compositive two)
 • Bugalu Sound (sojo)
 • Thierry Steady Go!

Praktisch

Zondag 10 juli 2011| 13:00 – 21:00 | Paul Van Ostaijenpark, Leuven

Zondag 21 augustus 2011 | 13:00 – 21:00 | Van Waeyenberghpark, Leuven

Bookmark and Share

Er zijn 3 reacties op “Piknik Musik 2011”

A. R.
(on juli 5th, 2011 at 22:29)

Ik kan niet akkoord gaan met het artikel. Wat er geschreven staat is een eufemisme.
Het Paul Van Ostaijen park is geen geschikte locatie om een dergelijk evenement te organiseren.

De auteur laat uitschijnen dat er geen lawaaioverlast en geen hinder veroorzaakt wordt. Het tegendeel is waar. De voorbije editie in het Paul Van Ostaijen park had voor de omwonden geen gemoedelijke sfeer, wel een commercieel en voor de locatie en omgeving een te grootschalig karakter. Ook de keuze voor zondagmiddag bleek voor de omwonenden niet in de smaak te vallen omwille van de harde muziek. Er werd gesproken van een popfestival(sfeer).

Wij wensen de organisatoren eraan te herinneren dat het grasveld omgeven is door woningen en midden in een woonwijk ligt waar Vlarem II-wetgeving m.b.t. lawaai van kracht is. Met name
– overdag : 45 decibel
– ’s avonds : 40 decibel
– ’s nachts : 35 decibel en geen muziek
Vorig jaar werden deze normen ruimschoots overtreden. De toestemming om het evenement in het PVO park te organiseren houdt niet in dat de VLAREM II-normen kunnen overtreden worden. Het Paul Van Ostaijen park is geen geschikte locatie om een dergelijk evenement te organiseren. En het schepencollege is niet bij machte om Vlaamse wetgeving tijdelijk niet van toepassing te verklaren. Wij raden dan ook aan om uit te kijken naar een andere locatie die beter geschikt. Bijvoorbeeld het veel grotere park op de Philipssite waar er niemand gestoord wordt. Het Paul Van Ostaijen park is niet geschikt als locatie omdat het grasveld gelegen is in een woongebied waar de nachtrust/dagrust van omwonenden prevaleert op het plezier en genot van feestvierders. Waar moeten bijvoorbeeld de talrijke mensen gaan slapen die in volcontinu ploegenstelsel werken ( in de kliniek bijvoorbeeld)? Zou u op spoedgevallen graag langzaam behandeld willen worden door oververmoeide mensen met alle risico’s van dien?
Tevens duurde vorig jaar het evenement tot 01u00 ‘s nachts terwijl beloofd was om geen lawaai te maken na 22u00. Er werd volop lawaai gemaakt door deelnemers die blijven hangen zijn en afbraak- en opruimwerkzaamheden.
Ten slotte schept Piknik Musik een kader waaraan niet te ontsnappen valt en bijgevolg niet voor iedereen een vrije keuze geldt, zelfs als niet bezoeker.

 
Ellen
(on juli 8th, 2011 at 14:34)

@A.R. Ik snap je bezorgdheid. Het is inderdaad een rustige buurt en een fijne groene plek waar niet zo vaak activiteiten worden georganiseerd. Nu komt er een feestje met muziek, entertainment en een veel menselijke gezelligheid. En dat vlak naast jouw deur. Geweldig toch! Trommel je buren en vrienden op. Nodig hen uit om een paar uurtjes in het park te hangen. Laat ieder wat lekkers en een dekentje meebrengen en geniet van vakantie in je eigen tuin. Of kom alleen en breng je strandstoel mee, iets lekker om te drinken en een boek. Wissel dat af met naar mensen kijken en genieten van het mooie weer. Misschien ontstaat er nog een fijne babbel met iemand die je niet kent. Wat je ook doet, maak het jouw feestje.

En als je dat niet wil, oordopjes doen wonderen als je slaapt in een buurt met nachtlawaai. Dat weet ik door jaren in het centrum van Leuven studenten/uitgaansstad te wonen.

 
Peter
(on juli 10th, 2011 at 22:15)

Ik ben het volledig eens met reactie van A.R. Het geluidsvolume was deze namiddag in ieder geval niet dat van achtergrondmuziek zoals aangekondigd en verder loop ik niet graag een halve dag met oordopjes rond.