Open M – Lang genoeg blijven en op tijd wegwezen

Onder de naam Open M zet M van 9 juli tot en met 21 augustus haar deuren open voor beeldend werk van Vlaams-Brabantse kunstenaars. Open M is een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant en M – Museum Leuven.

In totaal stuurden 437 kunstenaars een dossier binnen. Deze grote respons verraste zowel de curator als de organisatoren. Curator Johan Pas selecteerde 34 kunstenaars uit de inzendingen.
“De selectie is voor een groot deel gebeurd in functie van de tentoonstelling. Met welke werken is het mogelijk een interessante expo op te bouwen? Voor Open M heb ik me volledig laten leiden door de inzendingen zelf”, zegt curator Johan Pas.

Het resultaat van de selectie toont de meest gevarieerde artistieke praktijken van de meest uiteenlopende hedendaagse kunstenaars. De jongste is 21, de oudste 80. Video, fotografie, schilderkunst, sculptuur, installatie en performance zijn vertegenwoordigd.
De 34 geselecteerde kunstenaars tonen onder de noemer ‘Staying long enough – leaving on time/ Lang genoeg blijven – op tijd wegwezen, de bezoekers van Open M een veelvoud aan manieren waarop men vandaag eigenzinnige en weerbarstige beelden kan genereren.

De selectie:
Aerts Lut | Everberg | °1959
Buelens Rob | Londerzeel | °1989
Claes – Wampers Sandy & Daan | Tremelo | °1982
Casaer Paul | Alsemberg | °1967
Danneels Caroline | Heverlee | °1957
Defour Nick | Sint-Pieters-Leeuw | °1988
De Cock Karel | Bunsbeek | °1982
De Vos Sarah | Leuven | °1985
De Wachter Jan | Londerzeel | °1960
Eeraerst Elise | Londerzeel | °1986
Foulon Jo | Tienen | °1974
Geyens Hans | Kessel-Lo | °1973
Gillen Tina | Alsemberg | °1972
Hardt Bruno | Relegem | °1971
Kianersi Haghighi Shervin | Herent | °1981
Koekoeckx Geert | Leuven | °1983
Laroy Joost | Wijgmaal | °1931
Lenaerts Julie | Tienen | °1977
Libbrecht Georges | Kortenberg | °1931
Peeters Heleen | Steenokkerzeel | °1988
Rentmeesters Wilfried | Heverlee | °1956
Roovers An | Tienen | °1985
Sterckx Filip | Heverlee | °1985
Vanesch Maurice | Leuven | °1950
Vangrunderbeek Dimitri | Beersel | °1964
Vanhumbeeck Griet | Bierbeek | °1978
Vanmol Karen | Hoegaarden | °1983
Van Eyck Peter | Leuven | °1956
Van Nieuwenhuyse Pieter | Heverlee | °1981
Van Roy Ilse | Tielt-Winge | °1978
Verbeylen Wouter | Tervuren | °1974
Vermuyten Stefaan | Kessel-Lo | °1959
Zuallaert Laura | Leuven | °1985

“Met de tentoonstelling Open M willen we de grote verscheidenheid aan hedendaagse beeldende kunst in de schijnwerpers plaatsen. Deze expo geeft kunstenaars uit de hele provincie de kans om hun werk op een unieke locatie aan een groot publiek te tonen”, zegt Elke Zelderloo, gedeputeerde voor cultuur.
“Daarnaast zullen de kunstenaars nauw samenwerken met een curator en andere kunstenaars en zo hun werk vanuit een nieuw perspectief kunnen bekijken. Kortom, het is een echte buitenkans voor iedereen die een plaats wil veroveren in een museum”, zegt Denise Vandevoort, schepen van cultuur van de stad Leuven.

De tentoonstelling wordt feestelijk geopend in M op zaterdag 9 juli. Het museum zet dan de deuren open voor iedereen die nieuwsgierig is naar het resultaat. De dag wordt verder opgeluisterd met artistiek talent uit de provincie. Op die dag is er gratis toegang van 14:00 tot 18:00.

De Open M website.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.