Paul Baert – EXPO LEUVEN

Vanaf 8 juli loopt ook in de kapel van de Romaanse Poort een tentoonstelling met werk van Paul Baert (1939). Paul Baert’s werk bestaat uit schilderijen en tekeningen: olie op paneel en karton. Hij genoot zijn opleiding “vrije grafiek” in de Hogeschool voor Wetenschap en kunst Sint Lucas te Gent. Precies deze grafische achtergrond blijft sterk doorwerken in zijn werk dat voornamelijk het thema van het architecturale landschap en het vrouwelijk naakt behandelt. Voor deze tentoonstelling selecteerde hij ‘landschappen’.

De architectuurcomposities en de uitgepuurde landschappen van Paul Baert zijn zowel essentieel als actueel: essentieel wegens de picturale vereenvoudiging; actueel wegens de rauwe werkelijkheid. Baert ziet en schildert de graansilo’s, de stallen, de opeenhoping van daken, de Belgische achterkant met zijn typische ‘aanbouwen’, etc. Niet de idealisering van de werkelijkheid met zijn idylle staat centraal, dan wel de uitpuring van vorm, de stilte, de leegte, de stoorzender in het landschap zelfs, en dit alles herleid naar een nieuwe esthetiek. De esthetiek van kleur, lijn, compositie, kortom het steeds opnieuw verkennen van de mogelijkheden van de olieverftechniek.

Praktisch
EXPO Romaanse Poort
Brusselsestraat 63, Leuven
8 juli tot en met 7 augustus
Openingsuren: woensdag tot zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur

Deze tentoonstelling past in het beleid van stad Leuven om regionale kunstenaars een platform te bieden om tentoon te stellen onder de noemer EXPO LEUVEN. Samen met M, 30CC, SLAC en Kunst In Huis selecteren zij jaarlijks een aantal projecten voor exporuimte Tweebronnen (in samenwerking met Kunst In Huis Kunstuitleen), kapel Romaanse Poort en Norbertuspoort Abdij van Park. In het verleden werd zo al samengewerkt met meer dan 30 kunstenaars en kunstverenigingen.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.