Monumenten Heilig Hartinstituut laureaat voor de Vlaamse Monumentenprijs 2011

Minister Geert Bourgeois maakte gisteren de laureaten van de Monumentenprijs 2011 bekend. Zij werden door de leden van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen geselecteerd uit in totaal 61 inzendingen. Voor de provincie Vlaams-Brabant werd het project van de restauratie en de ontsluiting van het Van Reethgebouw en de Boodschapkapel in het Heilig-Hartinstituut in Heverlee als laureaat geselecteerd. De commissie loofde ‘de restauratie en ontsluiting van het scholenpatrimonium met respect voor de erfgoedwaarde’.

De drukke onderwijsactiviteit op de scholencampus is in de Leuvense regio meer dan bekend. Minder geweten is dat die al jarenlang samengaat met de zorg voor het unieke erfgoed. Doordat de site haar functie van school behouden heeft, staat het erfgoed in directe relatie met een jong publiek. Het Van Reethgebouw is centraal gelegen op de scholencampus en heeft op de gelijkvloerse verdieping zijn oorspronkelijke functie van klassenhal behouden. De praktische moeilijkheden die zich stelden tijdens de grondige restauratie maken plaats voor belangrijke troeven bij de ontsluiting.

De vzw Cultureel erfgoed annuntiaten Heverlee neemt sedert 2009 diverse initiatieven inzake de ontsluiting van de site zowel naar het brede publiek als naar de leerlingenpopulatie. Onder het motto ‘Erfgoed leeft, erfgoed leert’ streeft de vereniging er naar buitenstaanders te sensibiliseren en jongeren te tonen hoe er zorgzaam met erfgoed kan worden omgegaan. De vereniging maakt daarbij dankbaar gebruik van de creativiteit en innovatie die in het huis aanwezig is om het erfgoedverhaal attractief en eigentijds te maken. Die benadering werd door de commissie beloond.

Er staan nog heel wat plannen op stapel voor de ontsluiting van de site. De oorspronkelijke liturgische functie van de kapel is verzoenbaar met nieuwe eigentijdse functies, zonder dat de sacraliteit en de oorspronkelijke opbouw van de ruimte verstoord worden. Op de tussenbordessen en de zijkapellen is er plaats voor een tentoonstelling met een permanent en wisselend gedeelte. Een concept hiervan werd uitgetekend. De restauratie van het orgel wordt het gedroomde sluitstuk van het omvangrijke restauratieproject. Zij zal meer mogelijkheden creëren om de kapel te gebruiken als concertruimte.

De laureaat van de Monumentenprijs is te bezichtigen op 17 juli aanstaande tijdens de derde ‘op een kier- zondag’. Bezoekers kunnen aansluiten bij de rondleidingen om 14u, 15.30u en 17.00u. Op 11 september zal de site toegankelijk zijn in het kader van Open Monumentendag. De erfgoedwandeling op 25 september 2011 is een primeur. Zij verbindt twee nabijgelegen erfgoedsites in de Leuvense stadsrand,
namelijk het Heilig Hartinstituut en de Parkabij, via een uniek traject. Meer info: 016/399011 of annuntiaten.skynetblogs.be.

Het Heilig Hartinstituut maakt zich intussen op voor de bekendmaking van de definitieve winnaar begin september…

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.