23ste editie van Hapje-Tapje

Hapje-Tapje is één van de klassiekers in het Leuvense zomeraanbod. Dit festijn voor fijnproevers vindt dit jaar al voor de 23ste keer plaats. Op zondag 31 juli kan je tussen 12u en middernacht weer flaneren langs al het lekkers dat Leuven te bieden heeft.

Grote Markt
Op de Grote Markt, die tijdens de voorbije edities van Hapje-Tapje werd ingevuld als themaplein, komt er dit jaar een nieuwe invulling. Vijf topchefs geven er een kookdemo. Deze zal ook te bekijken zijn op een groot scherm. De showcooking staat onder leiding van de jonge Leuvense topchef Kwinten De Paepe (Trente), die zelf ook zal deelnemen.

De andere demo’s worden gegeven door sterrenchefs Laurent Folmer (Couvert Couvert) & Wouter Vandervieren (Clandestino) en door Jelle Temmerman (D’Hoogeschool) & Guy Vantoortelboom (Kokoon). Na iedere kookdemo nemen twee teams van regionale hobbykoks het tegen elkaar op in een kookduel waarbij ze het gepresenteerde gerecht opnieuw proberen te creëren. Een jury bestaande uit smaaktesters zal beslissen wie van de teams het er het beste heeft vanaf gebracht. De presentatie van de showcooking, die duurt van 13u tot 18 u is in handen van Roel Vanderstukken.

Daarnaast zijn er een aantal standhouders voorzien op de Grote Markt. Zo slaan Streekproducten Vlaams-Brabant en het M-café de handen in elkaar om de lekkerste streekhapjes en bieren te presenteren, kan je onder meer chocolade snuiven bij Think Chocolate of een lekker glaasje bubbels voor het goede doel drinken aan de loungebar van de Ronde Tafel.

Culinair parcours
Natuurlijk kan je als vanouds langs het culinaire parcours slenteren. In de Muntstraat en omgeving, sowieso het culinaire hart van de stad, kan je aan meer dan 40 standen terecht voor de lekkerste proevertjes die in prijs variëren van 1 tot 4 euro. Of wat had je gedacht van: Gegrilde tonijn met gepekelde radijzen, gedroogd spek en dashi-gel of varkenswangen, Broeder Jacob bruin, gel van mosterd en crumble van koffie. Het zijn slechts twee voorbeelden uit het aanbod van de standen op het culinair parcours. Een culinair parcours dat dit jaar uitgebreid wordt langs de Standonckstraat tot in de Naamsestraat. In de Naamsestraat kan je terecht voor diverse speciale bieren aan de stands van ABS drinks en Dupont en voor de lekkere Italiaanse hapjes van Dolce & Piccante.

Oude Markt
Op de Oude Markt wordt dit jaar de bierliefhebber opnieuw verwend. Aan bijna alle cafés staat een standje waar tal van minder bekende en exclusieve bieren geschonken worden. De Leuvense Biertherapeuten zal overal een ‘aanrader’ presenteren en voor een beschrijvende bier-to-do-lijst zorgen. De regionale streekbieren zoals Wolf, Alpaïde en Broeder Jacob komen aan bod, maar ook exclusieve bieren die éénmalig voor de Belgische markt op vat worden getrokken zoals Malheur 8, zullen te proeven zijn.

Nieuw dit jaar is het Hapje-Tapjeglaasje! In samenwerking met de Leuvense Biertherapeuten kan de ware liefhebber dit jaar immers ook kiezen voor een proefglaasjes-circuit. Aan een centrale stand op
de Oude Markt kan je een proefglas ‘huren’. Je betaalt € 5 voor een glas waarmee je kleinere, en dus ook meerdere proevertjes kan degusteren aan diverse bierstands. De prijs voor een dergelijk
proevertje van 15 cl. zal ook lager liggen. Als je op het einde uw glaasje terugbrengt, krijgt je de waarborg terug. Er worden 1.000 glaasjes voorzien.

Animatie
Op diezelfde Oude Markt lopen de Barmannen hun bekende race vanaf 15 uur en zorgt Squadra Bossa featuring Buscemi voor de nodige zomerse klanken vanaf 21 uur. Junctions zorgt voor muzikale ambiance op het Hogeschoolplein en er is de ganse dag rondtrekkende animatie.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.