Glaasjes en tapjes op Hapje Tapje staan klaar

Ook dit jaar is er terug een groot bierproeffeest op de Oude Markt tijdens Hapje-Tapje. Net als vorige jaren zijn de cafébazen op de Oude Markt erin geslaagd om iedereen een mooie staalkaart van de Belgische Biercultuur, met een grote B, te serveren.

Streekbieren
De provincie Vlaams-Brabant en dan vooral de streek rond Leuven, telt het meeste aantal brouwerijen van Belgie. De grootste brouwerij van de wereld staat er met een stand van Stella Artois met de Draught Master waar uitgelegd wordt hoe een perfecte pint wordt getapt. Daarnaast staan er nog vele Vlaams-Brabantse brouwerijtjes.

Zo kan je even buiten de Oude Markt in de Naamsestraat op de stand van Streekproducten en M-Café genieten van Alpaïde van Brouwerij Nieuwhuys uit Hoegaarden. Deze “Zwarte uit Hoegaarden” is op korte tijd uitgegroeid tot een klassieker. Daarnaast serveren ze de laatste vaatjes van Caroussel, het bier gebrouwen voor 30CC van Stad Leuven door Brouwerij De Vlier uit Holsbeek.

In Café Belge kan je proeven van de bieren van brouwerij Montaigu uit Scherpenheuvel. In café Manger en Café Mephist’o worden Wolf 7 en Wolf 8 uit Aarschot getapt. In de Meating Room wordt er Broeder Jacob van Brouwerij Broeder Jacob uit Wezemaal geserveerd. En in de Karément kan je proeven van de 2 bieren van Brouwerij De Kale Ridders uit Landen: Tumulus Magna en Tumulus 800.

Prijsbeesten
Belgisch bier behoort tot de top van de wereld en behaalt veel medailles. Tripel Karmeliet heeft de afgelopen jaren goud behaald op de World Beer Award als “World’s Best Ale” en brons op de Brewing Industry International Awards. Dit bier kan je proeven in de Orient.
In de grootste biercompetitie ter wereld, de World Beer Cup 2010, behaalde Omer van brouwerij Bockor in de categorie “Blonde sterke bieren Belgische stijl” goud. Dit bier wordt geschonken in De Blokhut.
En in de Rodins kan je genieten van 2 winnaars: Troubadour Blond heeft tijdens diezelfde World Beer Cup 2010 goud gewonnen in de categorie “Blonde bieren Belgische stijl”. Daarnaast serveren ze ook Troubadour Magma, een Imperial IPA die in 2010 verkozen werd als beste bier door de duizenden bierliefhebbers van het Zythos Bierfestival, het grootste bierfestival van de Benelux.

Zeldzaam
België telt meer dan 130 brouwerijen. Jaarlijks worden er meer dan 150 nieuwe bieren gebrouwen. Keuze genoeg, maar niet ieder bier is even vlot verkrijgbaar. Gelukkig bestaan er evenementen zoals Hapje Tapje om deze bieren te proeven. Wees er snel bij, want van veel bieren is er juist genoeg in voorraad.
Veel Belgische bieren worden gebrouwen voor de export. Gelukkig blijft er af en toe iets hangen in België. Zo kan je in De Weerelt proeven van Malheur 8, een biertje van Brouwerij De Landtsheer, dat enkel verkrijgbaar is in het buitenland. Ook Dormaal Wit Goud, een streekbier van Hof Ten Dormaal uit Tildonk en getapt in café Allee, is vooral gemaakt voor de buitenlandse markt.
Soms worden bieren gebrouwen voor speciale gelegenheden. Zo brouwt Bavik voor de boeteprocessie in Veurne Ne Boeteling, te proeven in De Oase.
De productie van sommige brouwerijen is zo klein, dat ze juist voldoende hebben om lokaal te leveren. Zo kan je proeven in Villa Tempo van 3 verschillende bieren van Brouwerij Den Triest, een van de kleinste brouwerijen van België. Ook Valeir Extra, geserveerd in café Apero, is, buiten de streek van Gavere, enkel maar verkrijgbaar in gespecialiseerde zaken.

Voor de durvers
Sommige brouwers experimenteren graag. Ze brouwen een bier dat iets sterker smaakt dan de modale bierdrinker gewend is, om zo hun brouwkunsten te tonen. Zo kan je proeven van Vin de Céréal van Brouwerij Rodenbach. Dit bier werd gemaakt in 2004 en heeft 3 jaar gerijpt in 1 bepaald houten vat. Dit is een van de meest complexe bieren in de wereld. De hoeveelheid is heel beperkt.
Een brouwerij die bekend staat voor zijn experimenten en die wordt beschouwd als een van de beste brouwers van de wereld, is De Struise Brouwers. Bijna al hun bieren zijn zo gegeerd in het buitenland, dat ze al verkocht zijn voordat ze gebrouwen zijn. Verder brouwen ze geregeld nieuwe bieren, samen met andere brouwers die bij hen op bezoek komen (Collaboration Brews noemen ze dat). Een van die bieren is Ignis et Flamma, gebrouwen in samenwerking met “De Molen”, uitgeroepen tot de beste brouwerij van Nederland. Niet minder dan 5 soorten hop werden gebruikt, en dat proef je.

Primeurs
Een paar “wereld”primeurs mogen niet ontbreken. Zo kan je proeven van de Diesterse Beker van Brouwerij Montaigu in Café Belge. Dit bier is nieuw en als basis werd een van de vele recepten van het jaarlijkse bier van de Gilden uit Diest genomen.

In het buitenland wordt ook heel veel geëxperimenteerd met bier. Een van de laatste nieuwe uitvindingen om bier te serveren is de Randall. De Randall is een doorzichtige tube tussen het vat en de tapkraan. Deze tube wordt gevuld met echte hopbellen. Het kan vergeleken worden met een theezakje, dat een extra smaak geeft.
In de Orient wordt het eerste Belgische bier dat dit systeem gebruikt, als primeur geserveerd. Hapje Tapje is de tweede locatie, na de brouwerij zelf, waar dit bier wordt geserveerd. Smiske Blond van Brouwerij Smisje wordt er getapt met een Randall gevuld met Cascade hop en kreeg de naam Smiske R-Ale. Deze hop geeft een extra bloemachtige, pompelmoesachtige smaak aan het bier. Er is slechts 1 vat beschikbaar.

Zoveel te proeven, zo weinig tijd
De keuze is groots te noemen: meer dan 80 bieren over meer dan 25 standen. Allemaal proeven lukt niet. Daarom hebben de Leuvense Biertherapeuten een lijst gemaakt van bieren die de liefhebber zeker geproefd moet hebben. Je vindt die lijst op www.lbt.be of op www.hapje-tapje.be, waar je ook de rest van het programma vindt.

Vanaf dit jaar is er het “Hapje-Tapje”-glas. Dit is een proefglaasje van 15 cl, speciaal ontworpen voor Hapje Tapje. Door deze kleinere hoeveelheid, kan je genieten van meerdere bieren. Je kan het glaasje huren voor 5 euro en dan in de verschillende stands een proevertje kopen aan een kleinere prijs dan een volledige portie. Samen met het glaasje, krijg je een foldertje met de bieren gekozen door de Leuvense Biertherapeuten. Nadien kan je het glaasje terugbrengen en je 5 euro waarborg terugkrijgen. Je kan natuurlijk het glaasje houden en meenemen als souvenir.

De stand van de glaasjes vind je vlak bij de stand van Stella Artois op de Oude Markt. Je kan er terecht vanaf 13 uur tot 20 uur om een glaasje te huren en tot 20u30 als je het glaasje wil teruggeven. Wie nadien nog zijn glaasje wil teruggeven, kan tot 24u terecht in biercafé De Blauwe Kater, Hallengang 1, een zijsteegje vooraan in de Naamsestraat. Er zijn slechts 1000 glaasjes beschikbaar.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.