5de editie Belgisch Kampioenschap Kubb

Een prachtige toplocatie, 96 enthousiaste teams en een houten spel zijn de ingrediënten voor dit lustrum van het Belgisch Kampioenschap Kubb. Afspraak op zaterdag 20 augustus 2011 op de evenementenweide in het provinciaal domein te Kessel-Lo.

Wat mag je verwachten van het Belgisch kampioenschap?
Vzw Kubbspel.be blijft razend enthousiast het spel Kubb promoten en organiseert daarom voor het 5de jaar op rij een editie van het Belgisch Kampioenschap. Voor dit lustrum zakken 96 teams van elk 6 personen, goed voor zo’n 700 deelnemers, vanuit heel Vlaanderen af naar het provinciaal domein in Kessel-Lo. De massale aangroei van geïnteresseerde teams zet de groeiende opmars van het spel Kubb in België in de verf. Ook dit jaar liep het storm bij het inschrijven. Op 2 weken waren alle plaatsen ingenomen.

Alle teams doen op zaterdag 20 augustus een gooi naar de gegeerde titel van Belgisch kampioen Kubb. Als regerende Belgisch Kampioen is het OHC Kubb team uit Heist-op-den-berg natuurlijk ook van de partij. Het tornooi start ‘s ochtends om 9.00 uur stipt met poulewedstrijden. De uitslag van een team daar bepaalt aan welke van de drie reeksen met rechtstreekse uitschakeling ze deelnemen vanaf 13.00 uur. De finale is voorzien rond 17.30 uur. Elk team speelt die dag dus minimum 6 partijen.

Het belooft een dag vol plezier voor jong en oud te worden, want er is ook een gezellige tent met bar, muziek, enkele initiatievelden, randanimatie en gezonde maaltijden de hele dag door. Hiermee wil de vzw het familiale en vriendschappelijke karakter van die dag onderstrepen.

Hoe speel je het spel Kubb?
Het spel Kubb is afkomstig uit Scandinavië. Het is een traditioneel spel dat kan beoefend worden door jong en oud. De voorbije jaren won het enkel aan populariteit in heel België.

Kubb speel je buiten op een vlak speelveld van 5 bij 8 meter. Bijna altijd op gras gespeeld maar zand, gravel, beton of sneeuw kunnen ook. Het spel bestaat uit verschillende houten stukken: 1 koning, 10 houten blokken of kubbs, 6 werpstokken en 4 hoekpaaltjes. De spelers worden verdeeld in twee teams van 6 personen en nemen plaats achter hun eigen basislijn.

Je wint het spel als je de koning in het midden omver te gooit. Dat mag pas als je in het vak van de tegenpartij alle houten blokken (kubbs) omgegooid hebt. Elk team werpt om beurt onderhands de 6 werpstokken van op de achterlijn. Als team A één of meerdere kubb(s) van team B heeft omgegooid, werpt team B deze kubb(s) na de beurt van team A op de helft van team A. Deze kubb wordt opnieuw rechtgezet waar hij gevallen is. Team B moet nu in hun beurt eerst proberen deze Kubb om te gooien. Lukt dit niet met 6 werpstokken dan mag team A vooruitschuiven tot deze kubb en vanaf die lijn proberen de resterende kubbs van team B om te gooien. Eenmaal alle kubbs van je tegenstander omver liggen, mag de koning ten val gebracht worden vanaf de eigen achterlijn en is de overwinning voor dat team.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.