Fonske en de Abrahamviering

Alhoewel er geen rechtstreeks verband bestaat met de Jaartallen, heeft dit beeld toch een speciale betekenis binnen het unieke verenigingsleven van de ‘Mannen van het Jaar’.

‘Fonske’ of ‘Fons Sapientiae’ stond centraal op het Fochplein, met achter zich het stadhuis en de Sint-Pieterskerk. Sinds 7 september 2010 is hij op reis vertrokken. Het is voor een wereldreis want pas in de loop van de eerste maanden van 2012 zal hij terugkeren. Niet meer op dezelfde plaats en ook niet meer op het Fochplein maar op het Pieter De Somerplein. Het beeldje, van de hand van Jef Claerhout (1937) symboliseert de bron van de wijsheid, symbool van de eeuwige student. Het beeld werd door de K.U.Leuven in 1975 aan de stad geschonken ter gelegenheid van de viering van de 550ste verjaardag van haar stichting.

De Mannen van 1927 kwamen in 1977 op een origineel idee: waarom ‘Fonske’ bij de jubileumviering van het jaartal niet tooien met het kostuum van de vriendenkring? De nodige contacten met het stadsbestuur werden gelegd en jaargenoot kleermaker Alfons Guilliams bezorgde op zaterdag 3 september ‘Fonske’ een op maat gesneden kostuum. Het was geen eenvoudige klus. De meeste kostuums tot heden worden gemaakt door mevrouw G. Struyf – Neuhard. ‘Fonske’ ontvangt zijn kostuum op de Abrahamdag (de zaterdag voor de eerste zondag van de maand september). Tot de Jaartallendag zal hij het dragen en dan wordt het veilig opgeborgen in zijn speciale kleerkast in het M-museum of tentoongesteld in de Raadskelders.

‘Fonske’ heeft in zijn drukke leven tot heden al veel meegemaakt, niet enkel als gevolg van studentengrappen maar ook door stunts van bepaalde jaartallen.

In 2003 werden van ‘Fonske’, een initiatief van de Erfgoedcel Leuven, een aantal levensgrote plaasteren afgietsels gemaakt. Het zijn deze afgietsels die vandaag in de Raadskelders te bewonderen vallen, zodat steeds een twaalftal kostuums getoond kunnen worden.

Nu ‘Fonske’ op reis is, bestaat bij sommigen de vrees dat de traditie die sinds 1977 bestaat na 34 jaar zou onderbroken worden. Op zaterdag 3 september, dezelfde dag als in 1977, zal ‘Fonske’ in de voorzaal van het stadhuis zijn 37ste jaartallenkostuum ontvangen, dat van ‘Vriendenkring Mannen van 1961’ (het kostuum van 1925 en 1926 ontving hij later). Aan de Mannen van 1962 zal in 2012 de eer te beurt vallen om ‘Fonske’ op zijn nieuwe plaats met hun kostuum te tooien. Deze echte Leuvense traditie wordt dus verdergezet.

Programma “Abrahamdag 1961 – zaterdag 3 september 2011

  • 15.00u: Abrahamviering ‘Mannen van 1961’ aan het Abrahambeeld in het stadspark
  • 15.20u: Kamerood Sestegviering 1971 aan het beeld in het stadspark
  • 15.45u: Overdracht van de Verbondsvlag aan 1972 en receptie
  • 16.15u: Optocht via H. Hooverplein – Mgr. Ladeuzeplein – L. Vanderkelenstraat – Diestsestraat – Margarethaplein – M. de Layensplein – Grote Markt
  • 17.00u: Inhuldiging bloementapijt op de Grote markt in het teken van 50 jaar Verbond der Jaartallen
  • 17.15u: Fonske ontvangt kostuum van de ‘Vriendenkring Mannen van 1961’ in de voorzaal van het stadhuis
Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.