Een impressie van een autovrij Leuven

De vorige 2 edities van Leuven autovrij had ik gemist: twee jaar geleden was dat een bewuste keuze toen het stadsbestuur terugkwam op hun beslissing de stadsring autovrij te maken en vorig jaar was het event me simpelweg ontgaan. Dit jaar echter wou ik wel genieten van de lege straten op wat belgerinkel na. Bovendien had een briefje in de bus ons laten weten dat de buren een borrel zouden organiseren.

Toen we rond de middag in Leuven aankwamen zag de binnenring er inderdaad extreem rustig uit…doods bijna. Er waren een paar kinderen aan het fietsen waarvan er eentje prompt tegen het asfalt smakte – gelukkig enkel wat pijnlijke schrammen- maar van een feestelijke fietssfeer was niet bepaald sprake. In de binnenstad was er meer volk, maar ook daar had ik meer animo verwacht aan de standjes van de verschillende organisaties die onze aandacht trokken op duurzame mobiliteit. Waarom was er niet ergens een fanfare bandje ingehuurd om de boel wat op te vrolijken of een ludieke straatartiest die in het thema paste? Misschien waren we gewoon wat te vroeg.

Terug thuis bleken de buren intussen wel al tafels en stoelen aangesleept te hebben vol hapjes en drankjes. Elke gelegenheid om je buren beter te leren kennen en samen gezellig samen te zijn, is leuk en met lekkere hapjes erbij wil ik er zeker bij zijn. De tijd vloog voorbij, de wolken dreigden enkel en intussen zagen we vele groepen fietsers langskomen en vrolijk zwaaien. Fietsen bestaan er duidelijk in alle vormen en kleuren. De stad was dan toch zo doods niet meer.

Uiteindelijk maakte een korte stevige bui toch een einde aan ons geborrel, maar daarna gingen we toch nog met ons armbandje gratis naar het museum M waar we de tentoonstelling “Een Romantische kijk” nog even meepikten voor sluitingstijd.

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Een impressie van een autovrij Leuven”

John
(on september 2nd, 2011 at 8:23)

Je slaat de nagel op de kop; vond ook dat er wat meer muziek en sfeer kon gecreëerd worden op zo’n dag. Dat had wonderwel gepast bij zo’n dag. En ik vond wel dat er veel volk was in het stad hoor. Alleen jammer dat het weer roet in het eten gooide. Maar de gezamenlijke fietstocht op de ring was fun :)

 
Elke
(on september 14th, 2011 at 15:25)

Het is allemaal wat afwegen tegen elkaar. Een autovrije zondag betekent juist ook het ervaren van rust en stilte, iets wat anders wordt doorbroken door autoverkeer. Te veel muziek zou dit dan weer te niet doen. er was wel wat muziek te vinden, gedurende een paar periodes, inderdaad niet de hele dag. Het kan dan ook elk jaar beter! :)