OPEK opent dit weekend

Het Openbaar Entrepot voor de Kunsten (OPEK) opent feestelijk zijn deuren op zaterdag 10 en zondag 11 september. Beide dagen zijn heel anders van opzet.

Zaterdag 10 september vanaf 14.00u start OPEK met een dag barstensvol ZIEN en DOEN. Precieze uren en inschrijfmogelijkheden volgen later, hou de website ‘www.opek.be‘ in de gaten!

ZIEN
De hele dag lang duiken jonge pop-up artiesten op. Wat dat zijn? Kunstaars die plots in een duistere gang, hoek of open ruimte hun ding doen en het beste van zichzelf geven voor het nieuwe OPEK-publiek. Volgende jonge artiesten kunnen je overrompelen: Sabine Cmelniski, Misha en Zoë Demoustier, Louis Janssens, Ruben Cockx, Evelyne Vanhecke, Thomas Vantuycom, Yentle De Werdt, Braam Verreth, Maxime Waladi en Raphaël Vandeweyer (NTP) en vele anderen.

Verder vind je in de verschillende repetitiestudio’s en zaal:

 • Een open repetitie van de voorstelling Speeldrift, een theaterbewerking naar de spannende filosofische thriller van Juli Zeh.
 • Minstegeringste, een visueel concert van Gerrit Valckenaers die met objets trouvés ter plaatse een intieme melodie improviseert.
 • Twee korte theatervoorstellingen, namelijk George van Charlotte Bongaerts en ‘…’ van Line Pillet
 • Twee expo’s, klein-maar-fijn recht uit het hart van de werking van 30CC/DeFactory en Artforum.
 • De première van het sociaal-artistieke project Luide Muziek, van Braakland/ZheBilding en De Figuranten. Op scène: Rudy Trouvé, Youri Van Uffelen Ephraïm Cielen en Sara Vertongen omgeven door een horde door de Figuranten bij elkaar geronselde, spelers en muzikanten. Reservaties via 016/300900.

DOEN
Voor jong en oud, en zeker even vaak voor allebei, vind je de hele dag fijne artistieke activiteiten.

 • Het Circus is in de Stad: illustrator Jan De Kinder en circusdocente Lien Pepermans maken samen met kinderen en hun (groot)ouders kennis met het prentenboek Het circus is in de stad en circustechnieken. Een ouder-kind voorstelling/workshop.
 • Computer schilderen: Weg met ‘olie-op-canvas’, vanaf heden is het ‘pixels-op-scherm’. Een workshop voor volwassenen leert je de basics van de betere verftechnieken zonder verf.
 • Voorleestent: Een intieme do-it-yourself-voorleestent vol prachtige boeken, een spannende plek om je kind mee te nemen en voor te lezen.
 • Aanbouwinstallatie: Voor jonge en oudere Bob De Bouwers, en liefst nog allebei: een aanbouwinstallatie uit alle resthout van de verbouwingen.
 • Radio Hugo: Een groene caravan, een streep muziek. Radio Hugo verzorgt de sfeer op het plein.
 • Floor en Haas: een mobiele installatie voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Je slaat aan het dansen of je speelt toneel. Op alle mogelijke manieren en in alle mogelijke vormen. Je doet je zin of je kijkt naar de voorbeelden. Je volgt jouw eigen opdrachten of je doet mee met de rest. Met Floor en Haas.

De avond wordt beëindigd met een spetterend feestje, met een OPEKgetrouwe achter de draaitafels: DJ Carl von Winckelmann.

Op zondag 11 september vanaf 10.00u staat Leuven in het teken van Open Monumentendag. OPEK skipt op zondag de artistieke acties en focust voor het brede publiek op het gebouw en de recente verbouwingen. Het OPEK-personeel, mét speciaal voor deze activiteit een gidsbrevet in de achterzak, leid je gedreven rond.

Om 15u volgt opnieuw het sociaal-artistieke project Luide Muziek, van Braakland/ZheBilding en De Figuranten. Op de scène: Rudy Trouvé, Youri Van Uffelen, Ephraïm Cielen en Sara Vertongen, omgeven door een hele horde door de Figuranten bij elkaar geronselde, spelers en muzikanten.
Reservaties via 016/300900.

PS: OPEK zoekt vrijwilligers voor “Opek opent”. Wie zin heeft om een handje te helpen mag mailen naar: stage@braakland.be met zijn naam, telefoonnummer en momenten waarop hij/zij kan helpen. Alvast bedankt!

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.