Prijsuitreiking Leuvense wedstrijd foodpairing-gerecht

Begin 2010 lanceerde de vzw Tafelen in Vlaanderen de campagne ‘Word Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land’. Met deze campagne daagde de vzw steden en gemeenten uit om hun culinaire troeven op een toeristische en originele manier in de verf te zetten en om zo ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land te worden.

Leuven stelde zich kandidaat en bracht twee dingen samen waar de stad sterk in is: eten en weten. Er werden drie basisingrediënten gekozen: Chardonnay Meerdael, de bananenlikeur Musa Lova en Blonde Leffe. De afdeling Mebios van de K.U.Leuven en het bedrijf Sense for Taste dachten mee na over een plan om Leuven met smaak en met kennis (van zaken) op de kaart te zetten. Leuven koos voor de foodpairing methode. Deze methode vertrekt van de veronderstelling dat ingrediënten met gedeelde aromacomponenten uitsteken met elkaar te combineren zijn. Op basis van het werk van Mebios en Sense for Taste gingen dertien chefs aan het werk om originele en speciale combinaties te maken met andere voedingsproducten.

Dertien Leuvense chefs stapten mee in het verhaal: Arenberg, Guust Bistro, Kokoon, Trente, Zarza, d’Artagnan, De Valck, G-By Mario, Mykene, Oesterbar, d’Hoogeschool, Faculty Club en Improvisio. Leuven werd laureaat. De recepten van de deelnemende chefs werden opgenomen in een handige mini-kookboekje dat te verkrijgen is bij Toerisme Leuven voor 2€.

Een deskundige vakjury bestaande uit Carine Vandeplas en Eric Claes bezochten elk restaurant en beoordeelde de food-pairing-gerechten. Hierbij werd ook rekening gehouden met de beleving. Niet alleen het eten, maar ook
het onthaal en de bediening werden beoordeeld. Bij het gerecht werd gekeken of het om regionale producten ging, of de foodpairing methode toegepast werd, hoe de presentatie en de bordschikking eruit zag, of het uniek en origineel was en hoe de smaakpapillen geprikkeld werden.

Na lang beraad werden er drie winnaars gekozen:

  • Kwinten de Paepe van restaurant Trente
  • Guy van Toortelboom van restaurant Kokoon
  • Hilde De Vos van restaurant De Valck

Elk restaurant kreeg een cheque van 333€ uitgereikt.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.