Isala en Louise & Goddelijke klanken in M

Op 7 september werd geklonken op de opening van maar liefst twee nieuwe tentoonstellingen in M.

Isala & Louise. Kunstenares en dokteres in het eind negentiende-eeuwse België. Geen evidentie, zo blijkt uit hun levensverhaal. Beide vrouwen koesterden een voor die tijd ongewone passie en stelden hun leven in het teken van het waarmaken van hun professionele droom. Voor Isala was dat het genezen en emanciperen van vrouwen. Louises passie was de plein air schilderkunst: het schilderen van landschappen in de vrije natuur.

De opmerkelijke parallel tussen de levensloop van beide vrouwen vormt het uitgangspunt van de tentoonstelling ‘Isala & Louise. Twee vrouwen | Twee verhalen‘. Beide vrouwen kenden immers een gelijkaardige gedrevenheid waarmee ze de beperkte opleidingsmogelijkheden voor vrouwen en de maatschappelijke vooroordelen ten aanzien van het vrouwelijk geslacht overbrugden.

Goddelijke klanken. De Alamire Foundation maakte in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap een inventaris van de muziekhandschriften die bewaard zijn in Vlaanderen en die dateren van de periode 1100 tot 1800. De tentoonstelling in M presenteert een beperkte selectie van die handschriften en maakt meteen duidelijk hoe een muziekhandschrift door de eeuwen heen veranderde op het vlak van productie, verluchting, de notatie van muziek en tekst en van de keuze van het repertoire. Daarnaast kan de bezoeker via de klankinstallatie ‘Dioramatized #2′ ook horen wat hij ziet en de verschillen in stijl, vorm en uitvoeringswijze beluisteren.

Opening Isala & Louise en Goddelijke Klanken

Opening Isala & Louise en Goddelijke Klanken

Opening Isala & Louise en Goddelijke Klanken

Opening Isala & Louise en Goddelijke Klanken

Opening Isala & Louise en Goddelijke Klanken

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.