Opening OPEK – 9 september 2011

Op vrijdag 9 september woonde de Leven in Leuven-redactie de opening van OPEK, het Openbaar Entrepot voor de Kunsten bij. Leuven is met de komst van OPEK een schitterende culturele plek met een boeiende geschiedenis rijker. In het voormalig douanegebouw aan de Vaartkom kan je vanaf dit weekend terecht voor theater- en dansvoorstellingen, artistieke activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen, festivals en andere culturele initiatieven. In het gebouw zijn verschillende repetitie- en cursusruimtes beschikbaar.

Hét pronkstuk is de theaterzaal opgetrokken uit stro en leem: een primeur op het Europese vasteland. Om de prijs te drukken staken alle organisaties die in OPEK huizen, een hand toe bij de opbouw. De veelkleurige zetels in de theaterzaal zijn niet alleen mooi en comfortabel, doordat ze van stofoverschotjes gemaakt zijn, was het mogelijk de kostprijs te verminderen. Binnenkort opent er ook een café met een mooi uitzicht over de Vaartkom.

Ter plekke spraken we met Georges Van Herck, de laatste douanebeambte die nog tot juni 2009 in het gebouw werkte en tot voor kort architectuurstudenten en ander geïnteresseerden rondleidde in het gebouw van architect Victor Broos. Het voormalige douanegebouw is immers een mooi naoorlogs voorbeeld van modernistische architectuur met accent op het functionele. Georges vertelde ons dat hij en de collega’s die vroeger in het gebouw werkten, erg blij waren met de nieuwe bestemming die het gebouw kreeg.

Vooropening OPEK - 9 september 2011

Vooropening OPEK - 9 september 2011

Vooropening OPEK - 9 september 2011

Vooropening OPEK - 9 september 2011

Meer foto’s op flickr.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.