Het Hoekhuis gekraakt

De saga van het Hoekhuis, villa Fontaine op de hoek van de Ruelensvest en de Leo Dartelaan, blijft voortduren. Via de Facebookgroep bereikte ons het bericht dat de villa gekraakt is. De krakers schijnen het goed met de buren te menen, want ze lieten de volgende boodschap achter:

“Commotie in en om het hoekhuis!

Vannacht werd het hoekhuis op de Leuvense ring opnieuw in gebruik genomen. Dit als protest tegen de sloopplannen van eigenaar GLOBISS en als antwoord op leegstand. Zeker als er sprake van moedwillige verkrotting is.

Zoals u allen reeds weet, heeft studentenhuisvestig GLOBISS zijn zinnen gezet op de villa aan de kruising van de Ruelensvest en de Leo Dartelaan, deze werd gebouwd aan het einde van de 19e eeuw in neogotische stijl en is van historische waarde voor de stad Leuven. GLOBISS spaart, ondanks het protest van de buurt, kosten nog moeite om de sloophamer boven te halen. Desondanks de succesvolle petitie die werd ingediend, wil het bedrijf nog steeds een modern appartementencomplex in deze historische buurt neerpoten.
Makelaars denken enkel in cijfers en banksaldo’s. In al hun arrogantie weigeren ze rekening te houden met de leefbaarheid van een stad of buurt. En wat brengt er meer op dan studentenhuisvesting ?
Meer huurders op een kleinere oppervlakte garandeert een maximale winst. En door dan ook nog eens de markt te monopoliseren lukt het hen om de prijzen nog meer op te drijven.

Nu al is er een groot tekort aan betaalbare woningen. Maar onderdak is een basisbehoefte die we niet tot luxeproduct mogen laten worden ! Speculatie is daarom een schande. Als GLOBISS niet wil luisteren naar de stemmen van de buurt, dwingen wij hen te luisteren.

Daarom gaan we het hoekhuis in ere herstellen en het herbewonen. Zo vermijden we verdere schade door leegstand en verwaarlozing. We willen opnieuw gebruik maken van de onbenutte ruimtes en mogelijkheden die dit pand biedt.

Daarom nodigen wij, u allen uit voor een gezellig samenzijn van de buurt met een hapje en een dranje op (in handschrift) 14/09 omstreeks 16 u (locatie Hoekhuis)

De nieuwe buren”

De vereniging van buurtbewoners maant de buren die op deze uitnodiging willen ingaan, echter aan op de stoep te blijven en het eigendom niet te betreden, zelfs niet de voortuin. Ze wensen als buurt niet geassocieerd te worden met de actie van de krakers.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.