Open Monumentendag 2011 – Heilig Hartinstituut

Op Open Monumentendag bezochten we het Heilig Hartinstituut in Heverlee. Tijdens de rondleiding kregen we uitleg over de periode na de bevrijding van Leuven (september 1944). Het instituut deed toen een jaar lang dienst als geallieerd hospitaal ingericht ter ondersteu­ning van het bevrijdingsoffensief. We hoorden over het wedervaren van de Amerikaan Otto die zwaargewond met een parachute in de Leuvense straten terecht kwam. Het verhaal kende een happy end, want hij overleefde de oorlog en kreeg nadien een medaille voor betoonde moed. We bewonderden het precisiewerk van Modelbouw Leuven en werden teruggekatapulteerd in de tijd door het levensechte optreden van fi­guranten die het verleden in scène zetten: stret­chers met gewonden, Engelse nurses en sol­daten, ambulances en jeeps die gewonden aanvoerden, de geur van chloroform…

Vervolgens bewonderden we de modernistische Boodschapkapel, een meesterwerk van architect Flor Van Reeth en kunstenaar Eugeen Yoors, die de glasramen ontwierp. De Boodschapkapel kwam er niet zonder slag of stoot. Tegen de wil van bisschop Van Roey in, kreeg de kapel zijn moderne uitzicht. Naar verluidt zei hij na het opdragen van de eerste mis tegen de zusters dat de kapel een lelijke graftombe was. De bisschop had duidelijk zand in zijn ogen, want het gebouw is een magnifiek geheel dat door het kleurrijke glaswerk een uitermate warme uitstraling heeft. Omdat het budget beperkt was, werden er allerlei ingrepen gedaan om de kosten te drukken. Zo zijn enkel de hoofden en de handen van de engelen in écht glas-in-lood uitgevoerd.

Open Monumentendag 2011 - Heilig Hartinstituut

Open Monumentendag 2011 - Heilig Hartinstituut

Open Monumentendag 2011 - Heilig Hartinstituut

Open Monumentendag 2011 - Heilig Hartinstituut

Open Monumentendag 2011 - Heilig Hartinstituut

Meer foto’s op flickr.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.