NOVECENTO steekt de muzikale grens van de 20ste eeuw over

NOVECENTO start op 26 september. Tot 25 oktober kan je in Leuven genieten van een gevarieerd aanbod aan concerten. Met een mix van oude muziek, romantiek, jazz en folklore gaan de concerten alle richtingen uit.

Romantische start
Het excellente Orchestre National de Lille (26/09) zorgt voor een romantische muzikale avond regelrecht uit de 20ste eeuw. Topper op het programma is het populaire La Mer van Claude Debussy. Het spel van wind en golven, van eb en vloed is een feest van klankkleuren. Ook Maurice Ravel kleurt met briljante orkestraties en doorbreekt met zweepslag en jazzy ritmes het klassiek sérieux.

In de ban van de oude muziek
Johann Sebastian Bach krijgt een avontuurlijk eerbetoon (29/09). Andreas Staier (klavecimbel) en Alexander Melnikov (piano) zetten op de pupiter naast het Wohltemperierte Klavier ook de 24 Preludes en fuga’s van Shostakovitsj. Neue Vocalsolisten (20/10) geven zich over aan de vurige emoties van het madrigaal: torment uit de 16de eeuw en hilariteit uit de 20ste eeuw. En waar de naam Niccolò Paganini opduikt moet ook een violist van wereldformaat in de buurt zijn: Thomas Zehetmair (5/10). Deze topviolist combineert Eugène Ysaÿe met Paganini en raakt de grens aan van het onspeelbare…

Het open vizier van de 20ste eeuw
Nieuw Ensemble uit Amsterdam (12/10) zet veertien blazers, vijf slagwerkers, piano én tape klaar voor het grensverleggend Déserts van Edgard Varèse (mét projectie van de gelijknamige film van de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola). Igor Stravinsky dompelt de blazers in een smeltkroes van typische 20ste-eeuwse parodie en vervreemding. Guo Wenjing registreert en projecteert tegelijkertijd het flitsend handenspel van drie slagwerkers rond een tafel met kleine en grote Chinese gongs.

Hulde aan Maximalist!
BL!NDMAN [sax] en BL!NDMAN [drums] doen met Maximalist! de Brusselse muzikale scene van de jaren 1980 herleven (13-14/10). De groep Maximal!st dreef op het Amerikaanse minimalisme, was betoverd door de klankfantasie van de avant-garde jazz en speelde met de rauwe directheid van de rock. Met composities voor Rosas en Vandekeybus zorgde Maximalist! mee voor de internationale doorbraak van de Vlaamse hedendaagse dansscène.

Folklore tot slot
De Moldavische violiste Patricia Kopatchinskaja (25/10) maakt een stormachtige carrière en vormt een briljant duo met de fijnzinnige Turkse pianist Fazil Say. Hartstocht zal oplaaien in de vurige Roemeense dansen van Béla Bartók, lyrisch talent in het bluesy middendeel van Maurice Ravels bekende Vioolsonate. Dit duo behoort tot de wereldtop van violisten en pianisten en is een gedroomde festivalafsluiter.

Praktisch
Ticketlijn 016/300 900
www.festivalvlaamsbrabant.be
Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.