K.U.Leuven ontwikkelt zelfrijdende tractor

Het Flanders’ Mechatronics Technology Centre (FMTC) en de afdeling Mechatronica, Biostatistiek en Sensoren (mebios) van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen hebben samen een zelfrijdende tractor ontwikkeld. Aan de hand van het te volgen traject, de huidige positie en de inschatting van de bodem, bestuurt een computer de tractor. De sturing wordt continu bijgewerkt aan de hand van het verschil tussen de verwachte positieverplaatsing en de gemeten positieverandering (via GPS).

Klik hier om de tractor aan het werk te zien.

Zoals je op bovenstaand filmpje kan zien, ‘leert’ de tractor in het begin hoe gevoelig de besturing is. Na een tijdje is de tractor in staat om het parcours aan te houden. Voorlopig is deze tractor nog maar een experiment, maar met deze technologie is het mogelijk om een veld optimaal te bereiden. Enkel ervaren landbouwers halen een nauwkeurigheid van enkele centimeters, terwijl dit systeem al na enkele oefenrondjes die nauwkeurigheid haalt.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.