Het Moorinneken

Op een zonnige zondag in september (jaja, die zijn er wel degelijk geweest), zochten mijn vriend en ik een plekje in de zon om samen te lunchen. Zo kwamen we terecht op het terras van het Moorinneken, het alom gekende pand aan de Grote Markt dat zijn naam te danken heeft aan het borstbeeld op de gevel.

Het Moorinneken kreeg een total make-over en opende in juni van dit jaar opnieuw de deuren. Uit nieuwsgierigheid ging ik naar het toilet, want ik wilde graag zien wat de nieuwe eigenaars met het interieur hadden gedaan. Het Moorinneken is geen groot pand, maar erg knap ingericht met langs beide zijden tafels, een bar en zeer stemmige verlichting.

De menukaart is beperkt gehouden en biedt de keuze uit vis- en vleesgerechten, salades, pasta, soep, desserts en enkele ijsjes. Heel leuk dat elk onderdeel van de kaart voorafgegaan wordt door een citaat van een bekende persoonlijkheid. Wat denken jullie van deze van Voltaire: “Ice-cream is exquisite. What a pity it isn’t illegal!”

Voordat ik alle citaten op de kaart kon lezen, kwam de ober, in stijlvol zwart, onze bestelling opnemen. Mijn vriend ging voor de salade met gesmolten appeltjes en mij leken de Italiaanse laagjes van witte vis wel iets. Spijtig genoeg deelde de ober ons mee dat dit gerecht de vorige dag zo vaak besteld was dat het helemaal uitgeput was. Maar hij ging voor de zekerheid toch nog eens informeren in de keuken. Terwijl de ober even weg was, had ik de tijd om een alternatief te kiezen. De Italiaanse laagjes waren inderdaad uitverkocht, maar niet getreurd, een salade Het Moorinneken zou ook wel smaken.

Even later werden twee prachtig gedresseerde borden voor onze neus gezet met heerlijk knapperige en verse groentjes. De groenten (en het fruit) op mijn bord waren heel gevarieerd: sla, rode biet, broccoli, sluimererwten, pijnboompitten, worteltjes, kool, boontjes en appeltjes. De kreeft was al op voorhand van haar pantser ontdaan, wat het eten net iets makkelijker maakte, de zalm was boterzacht en de scampi’s pittige gekruid. Kortom: het was zalig. Ook mijn vriend was erg tevreden over zijn gerecht. Bij de salade aten we lekker vers brood.

Een geslaagde zondagmiddag. Je zal ons zeker vaker zien in Het Moorinneken, op het terras of als het wat kouder wordt, in de zaal zelf.

In totaal kostte deze lunch ons 39,20 euro, twee glazen plat water inbegrepen.

Praktisch
Grote Markt 10, 3000 Leuven
016 20 80 44
info@moorinneken.be
www.moorinneken.be

Onze keuze
Salade met gesmolten appeltjes, gedroogde perzik, walnoot honing en geitenkaas (21 euro)
Salade Het Moorinneken: frisse salade met gerookte zalm, gebakken scampi, kreeft en komkommer vinaigrette (14 euro)

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Het Moorinneken”

Yves
(on oktober 5th, 2011 at 10:37)

Van tevoren mijn excuses, maar ik ga even muggeziften. Het Moorinneken is niet genoemd naar het borstbeeld in de facade. Het is de naam van het huis dat er al eeuwen voor zijn verwoesting in de eerste wereldoorlog stond. En bij de wederopbouw, na de oorlog,heeft men besloten om de decoratie aan te passen aan de naam van het huis dat er stond. En heeft men dus dat beeld geplaatst. Voor de petite histoire: links van het Moorinneken stond er nog een huis, maar dat heeft men na de oorlog niet meer heropgebouwd. Zo kon de Naamsestraat breder gemaakt worden. Vooruitgang, nietwaar…

 
Carolien
(on december 31st, 2011 at 15:44)

Gisteren zijn mijn vriend en ik in het Moorinneke beland voor een vieruurtje. Ik dronk warme chocomelk met slagroom en mijn vriend een Irish coffee. Het was koud buiten en we hadden behoefte aan extra suikers, dus lieten we ons verleiden door de desserts op de menukaart. Mijn vriend koos voor de mousse van bruine rum en chocolade en ik ging voor de kaastaart met tequila en mandarijntjes. Beide gerechten om duimen en vingers af te likken en alles zeer mooi gepresenteerd. Echt wel een aanwinst voor de Leuvense horeca!