Astronomen KULeuven fotograferen zeldzame gele hyperreus

Astronomen van o.a. het Departement Natuurkunde en Sterrenkunde van de K.U.Leuven zijn er in geslaagd om foto’s te nemen van een zeldzaam type ster: een gele hyperreus. Deze nieuwe foto is één van de beste die ooit genomen is van dit type ster. Op dit moment is deze ster de dichtsbijzijnde gekende hyperreus.

Ter vergelijking: onze eigen zon is een gele dwerg. De gefotografeerde ster is ongeveer 1000 maal zo groot als onze zon en ze straalt 500.000 keer zoveel licht uit als onze zon. Als de Gebakken-Einevel in het centrum van ons zonnestelsel zou worden geplaatst, zou de aarde zich diep in de ster bevinden en de planeet Jupiter in een baan vlak boven zijn oppervlak cirkelen. De buitenste schil (met de omringende stofwolken) van deze ster heeft een straal die 10.000 keer zo groot is als de afstand zon-aarde.

De ster wordt omringd door dikke lagen van uitgestoten gas, waardoor het geheel lijkt op een spiegelei. Dit leverde de bijnaam ‘spiegelei nevel’ of ‘fried egg nebula’ op, wat een stuk gemakkelijker te onthouden is dan de officiële benaming ‘IRAS 17163-3907‘.

Fried Egg Nebula ( ESO/E. Lagadec )
Foto van de ‘Fried Egg Nebula’ of ‘Spiegelei nevel’, genomen door de Very Large Telescope van de ESO, onder leiding van E. Lagadec.

Bekijk zeker ook het filmpje dat inzoomt op de spiegelei nevel.

Meer informatie:

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.