Jos De Gruyter & Harald Thys winnen Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst 2010-2011

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft gisteren de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Beeldende Kunst 2010-2011 overhandigd aan het kunstenaarsduo Jos De Gruyter & Harald Thys. Met de Cultuurprijs ontvangt de laureaat een bronzen beeldje van Johan Tahon en een bedrag van 12.500 euro. De uitreiking vond plaats tijdens de opening van de tentoonstellingen van Dirk Braeckman en Hans Demeulenaere & Marc Nagtzaam in Museum M in Leuven.

Jos De Gruyter & Harald Thys ontmoetten elkaar in 1987 in Brussel en maken sindsdien samen installaties, video’s en performances. Het duo heeft een scherp oog voor het banale en het onzinnige. Het universum dat ze gecreëerd hebben, getuigt van een grote gevoeligheid voor de wereld tout court. Hun mens- en wereldbeeld is donker, maar dan zonder de dogma’s of het cynisme die graag in die donkerte gedijen. Tegelijk is hun werk kinderlijk eenvoudig en bevat het een burleske vrolijkheid. Hun eigenzinnige oeuvre is bij het Vlaamse publiek nog onbekend, maar de kunstwereld in binnen- en buitenland heeft het duo al ontdekt. Ze kregen solotentoonstellingen in Brussel, Antwerpen, Basel, Aken, Hannover en Londen en lieten zich in 2008 gunstig opmerken op de Biënnale van Berlijn en Manifesta 7 in Trento.

De jury is vol lof over het kunstenaarsduo omdat ze de bruggen tussen kunst en populaire cultuur allang geslagen hebben. Vandaag dienen kunstenaars die bruggen met zwier te bewandelen, terwijl ze naar beneden kijken, de diepte in. In het oeuvre van De Gruyter & Thys beweegt niet veel, maar die zwier zit er zeker in. “Alles wat hun werk weerbarstig maakt, herkent de toeschouwer als door en door menselijk: angst, schaamte, verveling, seksuele avances… De vervreemding die deze elementen teweegbrengen, stemt onbehaaglijk. Tegelijk is er een gevoel van verademing. Hun werk bakent imers een mentale vrijheid af waarvan we, zonder dit soort van kunst, het bestaan zouden kunnen vergeten.”

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Het werk van Jos De Gruyter & Harald Thys is allesbehalve klassiek of comfortabel, maar dat maakt het des te interessanter. Kunst mag en moet soms ook ongemakkelijk en tegendraads zijn.”

De prijsuitreiking in M vond plaats tijdens de openingsavond van twee nieuwe hedendaagse tentoonstellingen. Dirk Braeckman, winnaar van de Cultuurprijs voor Beeldende Kunst 2005, presenteert in M een uitgebreide solotentoonstelling met een selectief overzicht uit zijn carrière en een aantal nieuwe werken. In de projectruimte van M opent een tentoonstelling van Hans Demeulenaere & Marc Nagtzaam. Meer informatie over deze tentoonstelling op www.mleuven.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.