TRANSIT 2011 Festival voor nieuwe muziek

Aandacht voor creatie en een goede mix tussen Vlaamse en internationale nieuwe muziek zijn al enkele jaren het waarmerk van het TRANSITfestival.

Het belooft opnieuw een spannende aflevering te worden met negen creaties van piepjonge, jonge en iets minder jonge Vlaamse componisten en ernaast elf creaties van een uitgelezen gezelschap van buitenlandse componisten Bij de ensembles is alleen Spectra een ouwe getrouwe, de andere maken hun debuut op TRANSIT: Neue Vocalsolisten, Elision Ensemble, Quatuor Bozzini, Ensemble Recherche… Uniek is het keyboard concert met solowerk voor accordeon (Luka Juhart), accordeon (Ludo Mariën) en virtueel harmonium (Ernst Surberg).

De Lecture+Recital focust op IJsland en het debat bediscussieert nieuwe muziek binnen de openbare omroep met radioverantwoordelijken uit Europa. Het educatief project – met toonmoment op zondagvoormiddag – verzamelt een 30-tal blazers rond het interactief project Stained Glass Music/Noise.

Drie coproducties onderstrepen het internationale karakter van TRANSIT: met November Music Nederland, Huddersfield Contemporary Music Festival en Reykjavik Dark Music Days. Een tendens die voorbereidt op 2012 wanneer TRANSIT helemaal in het teken zal staan van de World Music Days.

Eigen aan een creatiefestijn zijn de lastminute wijzigingen (t.o.v. de gedrukte TRANSITbrochure):

  • vrijdag 21 oktober: Creaties van Mattijs Van Damme en Frederik D’haene gaan niet door. Nieuwkomers op het programma: Frederik Neyrinck: Echo de Maeterlinck (creatie), Luc Brewaeys: Cardhu (creatie op TRANSIT 2008) en Jean-Luc Fafchamps: Lettre Souffi: Sh(în).
  • zondag 23 oktober: Ludo Mariën springt in voor Ann Raskin.

Praktisch
21 – 23 oktober 2011 in Leuven (STUKlocatie)
www.transitfestival.be

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.