Nieuw Ensemble Amsterdam in de Schouwburg

Vorige week woonde ik samen met een vriendin het concert van Nieuw Ensemble Amsterdam bij in de Schouwburg. Wat een geweldige avond! In wisselende samenstellingen betoverden de muzikanten het publiek met muziek van Igor Stravinsky, Edgard Varèse en Guo Wenjing. Het meest onder de indruk was ik van de opvoering van “Parade” van de componist Guo Wenjing. Drie slagwerkers gingen aan de slag met kleine en grote Chinese gongs, terwijl je op een groot scherm al hun handelingen kon meevolgen. De energie spatte ervan af. Ik voelde spontaan de kriebels opkomen om me ook op slagwerk toe te leggen.

De avond eindigde met de opvoering van Déserts van Edgard Varèse dat opgevoerd werd terwijl de gelijknamige film van de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola speelde. De muziek vormde een perfecte aanvulling bij de vaak bevreemdende beelden. De vertraagde scènes van de man in de kamer hadden zelfs een hypnotiserend effect op mij. De in slow motion uiteenspattende kan was een feest voor het oog en de beelden van laaiend vuur gaven de Schouwburg een warme gloed. Ook zeer knap: de bliksemschichten op het witte doek die perfect samenvielen met de orkestmuziek.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.