Mika Rottenberg in M

Uitzonderlijke vrouwen, zoals de potige bodybuildster Heather Foster, de omvangrijke Queen Raqui en het boomlange model ‘Bunny Glamazone’, verworden in de kleurrijke films van de kunstenaar Mika Rottenberg tot absurdistische personages die hun lichaam als productiemachine gebruiken.

Dit najaar beleven de films van de in New York woonachtige Rottenberg (Buenos Aires, 1976) hun Belgische première in Leuven. In aaneenschakelingen van vaak bizarre taferelen toont Rottenberg enigmatische arbeidsprocessen waarin lichamelijke ‘afvalstoffen’ als zweet, bloed, haar, nagels of tranen – soms vermengd met sla of make-up – nieuwe producten voortbrengen.

Van Rottenberg wordt gezegd dat zij ‘seriously political art that is preposterously funny’ maakt. Met haar bijna surrealistische films levert Rottenberg immers commentaar op bestaande ideeën over vrouwelijke zelfbeschikking, de idealisering van het stereotype lichaam en de positie van arbeiders in een geglobaliseerde kapitalistische economie.

M toont een zevental videoinstallaties van Rottenberg. Deze tentoonstelling is een samenwerking met De Appel in Amsterdam en Nottingham Contemporary en maakt deel uit van Playground, een samenwerking tussen M en Kunstencentrum STUK Leuven.

Van 4 november 2011 tot 26 februari 2012 in M. Meer info.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.