De Leuvense klimaatweek

Van 7 tot 13 november 2011 loopt De Leuvense Klimaatweek in de stad. Geen geitenwollensokkentoestanden, wel veel info en praktische tips, interessante lezingen, expo en straffe voorstellingen. Cultuur als motor voor een rechtvaardige transitie naar duurzaamheid.

Het is duidelijk: we moeten onze manier van leven en denken, ons gedrag en keuzes veranderen én snel, want de tijd loopt voor miljoenen mensen die bedreigd worden door de gevolgen van de klimaatverandering. Ook de culturele sector is een belangrijke actor in het bewerkstelligen van deze gedragsverandering en in het ontstaan van een rechtvaardige en duurzame samenleving,” zo verduidelijkt cultuurschepen Denise Vandevoort de opzet van deze week.

STRAF THEATER, DUURZAME INHOUD
Tonight, lights out van David Weber-Krebs is een voorstelling die focust op het geloof dat je met het samen uitvoeren van een eenvoudige taak, echt iets kunt veranderen. Wat je ziet, zijn gloeilampen overal: op het podium, tussen het publiek, aan het plafond, tegen de muren. Er zijn precies even veel lampen als toeschouwers. Iedereen krijgt een lichtschakelaar die verbonden is met een lamp. De ceremoniemeester leidt je naar het moment waarop jullie samen het licht uitdoen.
Totaal anders, maar zeker zo interessant is de eco-comedy van Low Impact Man Steven Vromman. In een boeiende show met veel humor, sprekende beelden en confronterende cijfers brengt hij de grote wereldproblemen en oplossingen dichterbij. Benieuwd naar hoe het zal aflopen met planeet aarde? Wil je weten wat je zelf kan doen? Kom dan naar deze unieke infotainement eco-comedy show.

EXPO’S: VAN DESIGN TOT PRAKTISCHE TIPS
Hoe begin je nu concreet aan een duurzamer leven? Bezoek de expo Word schandalig duurzaam en kom te weten welke tips nu écht het verschil maken. Of ben je een liefhebber van design? ‘De Invasie’ toont en verkoopt recycled, upcycled, bio, eco, low impact en duurzaam design.

LEZINGEN OVER OLIE EN WATER
Filip Van den Abeele, bekend als Chef Wetenschap uit De Laatste Show, geeft in Wat als de olie op is? een ongenadig eerlijk overzicht van de reserves aan fossiele brandstoffen, de klimaatproblematiek en de nood aan groene alternatieven.
7400 liter water … dat verbruikt een gemiddelde Belg elke dag. Hoe kan dat? Wil je meer weten over de watervoetafdruk van jouw voeding en wil je tips om deze te verkleinen, dan is Onze watervoetafdruk: een waterdicht verhaal? écht iets voor jou.

DOE- EN DENKDAG VOOR GROOT EN KLEIN
De apotheose van de week is het Tweede Leuvense Klimaatforum op zaterdag 12 november. Een doe- en denkdag voor volwassenen en kinderen met info, praktijkvoorbeelden, workshops en lezingen rond duurzaam transport, voeding en wonen.
Voor volwassenen zijn er vooral veel praktische workshops over onder meer autodelen, lokaal voedsel en duurzaam verbouwen. Kinderen gaan dan weer aan de slag in actieve workshops: bouwen met strobalen, een bezoek aan een bioboerderij, ‘Low Impact Kids’ en veel meer …
Het Forum wordt afgesloten met een debat over Leuven Klimaatneutraal 2030 waarin je te weten komt welke rol er is weggelegd voor Leuvense bevolking (ja, jij ook!) in het waarmaken van deze ambitie.

Alle info op www.leuvenseklimaatweek.be of in de gratis brochure.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.