Nieuwe en interactieve catalogus voor de Bib Leuven

In de Bib Leuven kan je terecht voor een veelheid van materialen: duizenden boeken, strips, cd’s, dvd’s … staan er op jou te wachten. Om je weg te vinden in dit kluwen is er sinds jaar en dag een degelijke digitale catalogus. Vanaf vandaag, 9 november wordt deze, dankzij het provinciale bibliotheekportaal, nog rijker, verrassender en interactiever. De nieuwe catalogus kan je vanaf die datum bereiken via het webadres http://leuven.bibliotheek.be.

Het zoeken in deze nieuwe zoekmachine gebeurt op een erg intuïtieve, zeg maar ‘Google-achtige’ manier. De term die je intikt, moet dus niet meer zo precies zijn als in de oude catalogus. De resultaten van je zoekopdracht zijn duizend keer rijker. Uiteraard krijg je een overzicht van relevante werken en kan je verfijnen op onderwerp, genre, leeftijd, materiaaltype én uitgeverij.

Helemaal nieuw is dat handige verwijzingen je zoekopdracht aanvullen. Zo krijg je niet enkel informatie over de duizenden boeken, tijdschriften, cd’s, dvd’s en games in de collectie van de Leuvense bib, maar ook toegang tot heel wat gratis digitale werken, waaronder e-boeken, digitale muziek, online persartikelen en links naar nuttige websites. Bovendien worden de zoekresultaten verrijkt met nuttige informatie uit Wikipedia, lees- en luistertips, covers en flapteksten, recensies en waarderingen van de gebruikers zelf.

De nieuwe catalogus ontsluit dus een rijke verzameling van fysieke en digitale bronnen. Op die manier gaat er niet enkel binnen de muren van de bibliotheek, maar ook van thuis uit, of van op school, een hele wereld vol kennis, informatie en cultuur voor je open. Heb je niet gevonden wat je zocht? Dan kan je heel eenvoudig je zoekopdracht uitbreiden naar de catalogus van alle Vlaams-Brabantse bibliotheken binnen het provinciale netwerk.

Toegankelijkheid
Schepen van cultuur Denise Vandevoort is erg opgetogen over het nieuwe systeem: “De nieuwe catalogus biedt een hele waaier aan mogelijkheden. Zelf ben ik helemaal fan van de interactieve module die me op het spoor zet van materialen waar ik anders nooit aan zou denken. Uiteraard vind ik vooral ook de toegankelijkheid een pluspunt. Ook wie geen kaas gegeten heeft van computers, vindt makkelijk zijn weg in het brede aanbod. De Bib Leuven haakt hiermee duidelijk in op de tendens om het zoeken van informatie steeds makkelijker, overzichtelijker en diepgaander te maken. Met de nieuwe catalogus leuven.bibliotheek.be zal je meer vinden dan je zoekt. Bovendien krijg je toegang tot de collectie van een dertigtal Vlaams-Brabantse bibliotheken. Koppel dat aan de eenvoudige en goedkope procedure van interbibliothecair leenverkeer (IBL) en je hebt al gauw een half miljoen aan boeken, cd’s, dvd’s en nog veel meer binnen handbereik.”

Promocampagne en infosessies
Begin november starten de Bib Leuven en de provincie Vlaams-Brabant met een uitgebreide promotiecampagne. In de loop van de maand november organiseert de Bib infosessies om de gebruiker vertrouwd te maken met het nieuwe systeem.

De sessies vinden plaats op:

 • donderdag 10 november, 19.00 uur: infosessie
 • zaterdag 12 november, 10.00 – 17.00 uur: doorlopend demo-sessies aan een infostand in de bib
 • vrijdag 18 november, 19.00 uur: demo in de gele zaal (bovenverdieping Tweebronnen)

Zelf uitproberen? Dat kan in deze oefensessies:

 • maandag 14 november, 10.00 uur
 • dinsdag 15 november, 14.00 uur
 • vrijdag 18 november, 10.00 uur
 • donderdag 24 november, 18.00 uur
 • dinsdag 29 november, 14.00 uur
 • dinsdag 20 december, 10.00 uur

Demo / Oefensessies in de filialen:

 • Heverlee: maandag 14 november, 18.00 uur
 • Wilsele: dinsdag 15 november, 19.00 uur
 • Kessel-Lo: donderdag 17 november, 18.30 uur

De data van deze sessies zullen te raadplegen zijn op de website van de bib: www.leuven.be/bibliotheek.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.