125.000 euro subsidie voor permanente tentoonstelling universiteitsbibliotheek

De dienst Toerisme van de stad Leuven kan rekenen op een subsidie van 125.000 euro van Toerisme Vlaanderen voor de permanente ontsluiting van de toren van de universiteitsbibliotheek. Dat heeft minister Bourgeois laten weten.

Op een evocatieve en innovatieve manier zullen de verwoesting en de wederopbouw van de stad Leuven na WO I zichtbaar gemaakt worden in het gesloten deel van de toren. Hoogtepunt wordt een buitenbezoek van de toren, waarbij de bezoeker vanaf het balkon kan genieten van een uniek zicht op de stad.

Dirk Vansina: “Momenteel loopt het aanbestedingsdossier voor het ontwerp en de bouw van de tentoonstelling. Eind januari moet de bouwheer bekend zijn. Dit wordt ongetwijfeld een toeristische trekker voor Leuven. Het verhaal van de universiteitsbibliotheek is een verhaal dat in gans de wereld bekend is en nog steeds aangrijpt. Dit verhaal educatief en visueel zichtbaar maken in de toren, gecombineerd met het prachtige uitzicht van op het balkon van de toren, is een prachtig project.

In elk van de 5 verdiepingen zal een deel van het verhaal van de universiteitsbibliotheek verteld worden:

  • 1e verdieping: de brand van de universiteitsbibliotheek in 1914. Die bibliotheek was in 1914 gevestigd in de Naamsestraat, de huidige universiteitshallen. 300.000 boeken gingen in de vlammen op. Tijdens de nacht van 24 op 25 augustus 1914 werden 2000 panden in de binnenstad in brand gestoken. Dit gebeurde op een systematische manier: op sommige huizen werd een bordje aangebracht “dit huis mag enkel afgebrand worden na toestemming van de commandatuur”. Zo’n 200 Leuvenaars werden doodgeschoten. De Duitse bezetter wilde op die manier de burgerbevolking terroriseren om ze onder de knoet te houden zodat de Duitse troepen, maximaal konden ingezet worden om zo snel mogelijk door te stoten naar Frankrijk.
  • 2e verdieping: de internationale verontwaardiging en solidariteit die tot stand kwam. Internationaal ontstond grote verontwaardiging over wat Leuven overkwam: de universiteitsbibliotheek werd in brand gestoken. Titels als “hier stopt de beschaving” werden gebruikt toen de internationale pers over Leuven, “het Oxford van België” schreef.
  • 3e verdieping: de wederopbouw van een nieuwe bibliotheek zoals we ze nu kennen op het Ladeuzeplein (1921-1928). Met Amerikaanse steun werd de nieuwe bibliotheek gebouwd. Op 28 juli 1921 werd de eerste steen gelegd. In de gevel verwijzen heel wat elementen naar de Amerikaans steun.
  • 4e verdieping: de brand van de nieuwe universiteitsbibliotheek op 16-17 mei 1940. 900.000 boeken werden vernield.
  • 5e verdieping: de vredesbeiaard. Klokken werden in oorlogstijd omsmolten tot kanonnen. Een wandeling op het balkon met een uitzicht over de stad, wordt voor de toerist het hoogtepunt van het torenbezoek.

Dit project kadert in de voorbereidingen die Leuven treft om het uitbreken van de eerste Wereldoorlog in 1914 100 jaar later te herdenken.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.