Botaniq

Het concept van restaurant Botaniq is simpel: op de kaart staat één enkele menu dat door de kok samengesteld wordt volgens het marktaanbod. Het menu kan aangepast worden met een beperkt aantal suggesties of volgens persoonlijke voorkeur (afhankelijk van wat de kok in huis heeft).

We reserveerden een tafeltje voor twee op een zaterdagavond in oktober. We waren om 19.00u de eerste gasten in het restaurant en werden, na onze jassen in ontvangst genomen te hebben, meteen naar ons mooi gedekte tafeltje gebracht.

Botaniq biedt ruimte aan zo’n 24 gasten. Het interieur is in stijlvol zwart-wit. Met een zwartgeschilderde klassieke boekenkast, zwart behangpapier en witte gordijnen. De tafeltjes staan ver genoeg uit mekaar waardoor je niet gestoord wordt door de buren. In de tuin staan er gezellige zeteltjes om in de zomer te genieten van een aperitief of digestief. En het ruime terras laat toe om in de zomer buiten te dineren.

De bediening was erg vriendelijk en charmant. De dienster legde ons het concept uit en bracht even later een aperitief van het huis: een lekkere cava vergezeld van breadsticks, tapenade en enkele schijfjes salami. Kort daarop volgden een velouté van bloemkool met spekjes en een oester natuur om onze smaakpapillen alvast op te warmen.

Het eerste voorgerecht op het menu was een ganzenleverroulade met kippenoester. Aangezien mijn vriend geen fan is van ganzenlever, vroeg hij of het mogelijk was om een alternatief voorgerecht te krijgen. Dit bleek geen enkel probleem. Wat later zat hij met een torentje van kreeft voor zijn neus en had ik spijt dat ik ook niet voor dit alternatief voorgerecht gekozen had. Normaal vermijd ik foie gras, omdat de manier waarop ganzen behandeld worden om deze lekkernij te produceren niet echt diervriendelijk is. Maar aangezien dit gerecht bij het menu hoorde, wilde ik graag de suggestie van de chef volgen.

Het tweede voorgerecht daarentegen was helemaal mijn ding: Sint-Jacobsnootjes met paddenstoelen en een zalfje van schorseneer. Schorseneer is één van die vergeten groenten die de laatste tijd weer aan populariteit gewonnen hebben en die wat mij betreft gerust wat meer op het menu mogen staan.

Bij het tweede voorgerecht kregen we een witte Grain de Lune 2009 van Château l’Euzière uit de Elzas geserveerd. De wijn bleef me bij door het leuke etiket met een maanmannetje erop en de voortreffelijke smaak. De wijnglazen werden tijdens de ganse maaltijd trouwens gul bijgeschonken.

Tussen voorgerecht één en twee liet de stroom het even afweten. Gelukkige brandden er kaarsen op tafel of we zouden in het pikkedonker gezeten hebben. Het duurde even voor het apparaat dat de kortsluiting veroorzaakte gevonden was, wat voor een beetje hilariteit bij de andere gasten zorgde, maar daarna kon de maaltijd zonder problemen verder gezet worden.

Het hoofdgerecht was een wilde eend met gekonfijte raapjes, butternutpompoen en mousseline aardappelen. De eend was zalig mals en de herfstcombinatie met pompoen en raapjes verrukkelijk. Alleen had het voor mij een tikkeltje meer mogen zijn. De rode wijn was een perfecte match.

De kazen sloegen we over. Voor het dessert werden ons twee keuzes aangeboden. Ik heb geen flauw idee meer wat de tweede keuze was, want toen ik moelleux met ijs hoorde vermelden, was ik meteen verkocht. De moelleux bestond vanbinnen uit een zalige vloeiende massa gesmolten chocolade. Een feest voor chocoladeliefhebbers zoals ik. Alleen spijtig dat er geen dessertwijn bij deze gang werd aangeboden. Gelukkig hadden we nog een glas rode wijn.

Als afsluiter dronk mijn vriend een koffie en ikzelf een thee. Bij de koffie en thee kregen we heerlijk verse cakejes en zoetigheden geserveerd.

Het viel wel op dat het restaurant de ganse avond niet volzet was. In totaal bezochten deze zaterdagavond slechts elf mensen restaurant Botaniq.

Het menu zonder kazen kostte ons 48 euro. De aangepaste wijnen kwamen op 22 euro. Het huisaperitief kostte 9 euro, evenveel als een fles plat water van een liter. Thee en koffie kostten 6 euro, wat niet goedkoop is, maar je kreeg er wel ovenverse gebakjes en mignardises bij.

In totaal kostte deze avond ons 179 euro. Persoonlijk vond ik het een tikkeltje te duur voor de vier gangen die we kregen. Voor 100 euro per persoon heb je immers een viergangenmenu met dranken en koffie inbegrepen in sterrenrestaurant Arenberg.

Praktisch
Kapucijnenvoer 48, 3000 Leuven
016 22 23 17
info@botaniq.be
http://www.botaniq.be

Onze keuze
Ganzenlever roulade met kippenoester, pruim en chutney/ torentje van kreeft
Sint Jacobsnootjes met girolles en schorseneer
Wilde eend met gekonfijte raapjes, butternutpompoen en mousseline aardappelen
Moelleux met kaneelijs

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Botaniq”

Bert
(on december 8th, 2011 at 16:54)

Ik vind het erg jammer dat deze recensie een half dozijn maal “de menu” en “menu die” bevat — “menu” is onzijdig, dus: “het menu” en “menu dat”.

 
Saskia
(on mei 14th, 2012 at 10:21)

we zijn hier afgelopen zaterdag komen eten en we kunnen ons aansluiten bij de 2 recensies.

Aan het eten zelf valt niet aan te merken, maar de porties zijn belachelijk miniem en de prijs is niet in verhouding.
Zeker niet omwille van het feit dat er maar 1 menu is, de kok kan dus perfect op voorhand weten hoeveel hij moet voorzien.

Wij kregen bij de apero kaasstengels met olijventapenade, alsook enkele chorizo schijfjes.

dan een kopje gazpachsosoep (die te sterk gepeperd was)

eerste voorgerecht: 1 groene asperge in stukjes gesneden met een (stukje) kreeft en 1 moriel

2de voorgerecht: 1 witte asperge met subliem gerookte zalm en grijze garnalen

hoofdgerecht: baskisch varken met primeurgroentjes en polenta

dessert: aardbeien met sorbet