Stad vergroot voorraad strooizout tot 870 ton

Na de strenge winters van de voorbije twee jaren heeft de stad Leuven zijn strooiroutes en taakverdeling bijgestuurd om beter in te spelen op de noden. Ook het strooimateriaal werd drastisch vernieuwd en de zoutvoorraad is verdrievoudigd.

Vorig jaar strooide de stad 650 ton zout. Dit jaar heeft de stad 870 ton strooizout in voorraad. De leverancier kan deze hoeveelheid indien nodig verdubbelen. De strooidiensten beschikken nu ook over natzout strooiers (pekelstrooiers) die veel efficiënter werken dan de klassieke strooiers: het effect is sneller zichtbaar en je bespaart 30% strooizout om hetzelfde resultaat te bereiken.

Prioriteiten
Leuven is opgedeeld in vier sectoren voor de sneeuw en ijzelbestrijding van de wegen: Leuven centrum, Heverlee, Kessel-Lo en Wilsele/Wijgmaal. Voor de sneeuw- en ijzelbestrijding van de fietspaden zijn er twee sectoren: Leuven centrum/Heverlee en Kessel Lo/Wilsele/Wijgmaal.

In elke sector gelden 3 prioriteiten:
Wegen:

  • fase 1: buslijnen
  • fase 2: gevaarlijke hellingen
  • fase 3: druk gebruikte kleinere wegen en ontsluitingswegen van wijken

Fietspaden:

  • fase 1: grote en druk gebruikte fietspaden (assen)
  • fase 2: kleinere, maar druk gebruikte fietspaden (verbindingen)
  • fase 3: afgelegen fietspaden (meestal losliggende)

In fase 1 en 2 wordt op wegen en fietspaden gestrooid telkens de strooiwagens uitrijden. Fase 3 treedt pas in werking als de wegen en fietspaden van fase 1 en 2 open zijn en vindt enkel overdag plaats.

Vorige jaren werden kleinere wegen en wijken niet gestrooid. Vanaf dit jaar gebeurt dat wel bij hevige sneeuwval. De afdeling groenbeheer beschikt daarvoor over drie tractoren met sneeuwploeg en zoutstrooier.

De stad strooit enkel op gemeentelijke wegen en fietspaden, niet op (fietspaden langs) gewestwegen. Dat gebeurt door het Vlaams Gewest.

Hou je stoep sneeuwvrij
Iedereen is verplicht om het voetpad voor zijn of haar woning sneeuw- en ijzelvrij te maken. Daarom krijgt elke inwoner weldra een flyer in de bus met enkele tips voor het ruimen.

Inwoners van Leuven die hun stoep niet zelf ruimen, kunnen vanaf dit jaar beroep doen op Spit, Wonen en Werken en de klusjesdienst van het OCMW. 70-plussers en personen met een functiebeperking betalen € 5,00 per ruimbeurt (ongeacht de grootte van de stoep). Alle andere inwoners betalen € 8,00 per begonnen kwartier. Voor deze prijs werken twee arbeiders 15 minuten, het strooizout is inbegrepen.

Inwoners kunnen een ruimdienst aanvragen bij de afdeling stadsreiniging via tel. 016 29 61 14 of reinigingsdienst@leuven.be.

Stad geeft goede voorbeeld
Elk stadsgebouw heeft een gebouwverantwoordelijke. Zij ontvingen elk een sneeuwschop, een borstel en strooizout om de voetpaden rond de stadseigendommen sneeuw- en ijzelvrij te houden.

Evenwicht tussen veiligheid en milieu
De sneeuw- en ijzelbestrijding kost veel geld en is schadelijk voor het milieu. Het zout tast het wegdek aan en brengt schade toe aan de bomen. De stad probeert verantwoord te strooien en het evenwicht te bewaren tussen veiligheid en het milieu.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.